2008-04-16

-Lång väntan på skuldrådgivning
-Oväntat hög inflation
-Företag riskerar att kapas
-CO2-utsläppen från bilar minskar
-Guideboksförfattare erkänner fusk
-Gratängmix är inte ost

Lång väntan på skuldrådgivning

Väntetiderna till kommunernas skuldrådgivning är i vissa fall upp till ett och ett halvt år. Det visar en genomgång som Konsumentverket gjort och som Ekot tagit del av. Kommunerna är skyldiga att erbjuda rådgivning men i flera kommuner finns inte tillräckligt många rådgivare för att möta behovet. Värst är det i delar av Stockholm och Göteborg. I ett trettiotal andra kommuner är väntetiderna mellan två och sex månader. Om den skuldsatte får vänta på hjälp kan den ekonomiska situationen förvärras.

Oväntat hög inflation

Inflationen i mars, räknat som förändringen under de senaste tolv månaderna, låg på 3,4 procent. Det var något mer än vad analytikerna räknat med. Den oväntat höga inflationen kan göra det svårare för Riksbanken att sänka räntan.

Företag riskerar att kapas

Bolagsverkets enkla rutiner gör att en bedragare på bara några dagar kan kapa ett företag och tömma det på tillgångar. En företagare i Kungsbacka blev till exempel av med mer än en och en halv miljon kronor efter att en bedragare lämnat in ett förfalskat bolagsprotokoll till Bolagsverket. På så sätt kunde företaget tömmas på pengar, det här skriver Svenska dagbladet. Bolagsverket tänker dock inte öka säkerheten eftersom få företagare drabbats av denna form av bedrägeri.

CO2-utsläppen från bilar minskar

Koldioxidutsläppen från nya bensin- och dieselbilar minskade med fyra procent under 2007 till i genomsnitt 181 gram koldioxid per kilometer. Men utsläppen varierar i olika delar av landet. Nya bilar i Burlöv och Danderyd släpper till exempel ut drygt 20 procent mer koldioxid än nya bilar i Ödeshög och Karlsborg. Det här visar ett nytt index över nya bilars klimatpåverkan som sammanställts av Naturvårdsverket, Konsumentverket och Vägverket. Målet är att utsläppen 2012 ska ligga på 120 gram koldioxid per kilometer.

Guideboksförfattare erkänner fusk

Guideboksförlaget Lonely Planet skakas av en skandal. Förlagets resehandböcker används av miljontals turister världen över men nu har en av deras författare erkänt att han inte ens varit i landet han skrev om. Till exempel skrev han boken Lonely Planet Colombia i USA med hjälp av uppgifter från sin flickvän. Författaren skyller på att förlaget inte betalade tillräckligt med pengar, det här skriver Aftonbladet.

Gratängmix är inte ost

Brukar du köpa färdigriven ost och lägga på gratängen eller pizzan? Då kanske du har lagt märke till de nya billigare påsarna med namn som riven pizzamix eller gratängmix. Innehållet ser ut som riven ost men i själva verket är det en blandprodukt som till största delen består av billigt vegetabiliskt fett, det här skriver Göteborgsposten. På grund av innehållet får produkterna inte kallas för ost, därav de fantasifulla namnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista