2008-04-23

-Nordea spår sänkt ränta
-Milkos kravmjölk inte ekologisk
-Allt fler varor i EUs varningssystem
-Diodlampor blir tillåtna
-Misstag ger oönskad telefonförsäljning
-Kextillverkare kritiserar Livsmedelsverket
-Bensinen rekorddyr

Nordea spår sänkt ränta

Finansoron kommer att fortsätta året ut och sedan hamnar Sverige i en lågkonjunktur. Den dystra framtidsbilden ger Nordea i en ny rapport. Banken spår att arbetslösheten nästa år kommer att stiga till 6,4 procent. Dessutom spås att Riksbanken successivt kommer att sänka räntan som väntas hamna på 3 procent nästa sommar. Detta för att motverka nedgången i ekonomin. BNP-tillväxten spås bli 2,1 procent i år och 1,5 procent 2009 vilket i så fall blir den lägsta tillväxttakten sedan 2001.

Milkos kravmjölk inte ekologisk

Mejeriet Milkos kravmärkta mjölk är inte längre ekologisk. Jordbruksverket har gett dispens till bönderna att blanda in 15 procent vanligt foder i det kravmärkta. Milkos marknadschef Anders Magnusson säger till Länstidningen i Östersund att det hela beror på att det råder brist på kravmärkt foder. Mjölkpaketen kommer dock inte att märkas om.

Allt fler varor i EUs varningssystem

Allt fler varor hamnar i EUs varningssystem Rapex där farliga produkter registreras. I fjol anmäldes 1300 produkter som av en eller annan anledning bedömdes som farliga för konsumenten.  Det är en ökning med närmare 50 procent jämfört med 2006. Det här betyder dock inte att allt fler produkter på marknaden är farliga. Istället kan ökningen delvis förklaras med att registret utnyttjas allt flitigare, det här rapporterar TT. Över 400 av anmälningarna gällde leksaker som inte sällan var tillverkade i Kina.

Diodlampor blir tillåtna

Från och med den andra maj blir det lagligt med så kallade diodlampor på cykeln. De populära diodlamporna har länge funnits på marknaden men de har faktiskt inte varit godkända som cykellysen. Enligt de nya reglerna blir diodlamporna tillåtna förutsatt att de syns på 300 meters avstånd. Dessutom kommer det att bli tillåtet med blinkande baklysen på cyklarna, det här skriver Göteborgsposten.

Misstag ger oönskad telefonförsäljning

30 000 abonnenter riskerar att drabbas av oönskade telefonförsäljare trots att de är registrerade i Nix-registret. Det var när registret skulle uppdateras som något gick fel och tusentals abonnenter föll bort. De drabbade har nu åter lagts in i registret men riskerar trots detta att under en tid framöver bli uppringda av försäljare.

Kextillverkare kritiserar Livsmedelsverket

Göteborgskex ifrågasätter nu Livsmedelsverkets påstående att flera av bolagets kex innehåller betydligt mer fett än vad som angivits på förpackningen. Göteborgskex egna analyser visar nämligen att fettinnehållet stämmer med det som angivits på förpackningen. Livsmedelsverket ska nu undersöka och jämföra de olika analysmetoder som använts för att avgöra vem som har rätt.

Bensinen rekorddyr

Bensinpriset har nått en ny rekordnivå. De ledande bensinbolagen har höjt priset på blyfri 95-oktanig bensin till 12,99 kr litern. Tomas Nilsson, presschef på Motormännens riksförbund säger till TT att detta är nytt rekord. Det tidigare rekordet från sommaren 2006 var på 12,89 kr litern. Orsaken till de höga bensinpriserna är den rekorddyra oljan. Samtidigt gör den låga dollarkursen att bensinpriset inte är ännu högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".