2008-04-30

-Villaägare får höjd fastighetsskatt
-Mer panering än fisk i fiskpinnar
-Allt fler lurade av nätets solochvårare
-Ingen ny lag mot könsdiskriminerande reklam
-Volvo återkallar 65.000 bilar

Villaägare får höjd fastighetsskatt
58% av landets villaägare – dom som idag har en fastighetsskatt som ligger under maxbeloppet 6000 kronor om året – får höjd skatt efter nästa års taxering. Det visar en prognos som Statistiska Centralbyrån gjort på uppdrag av Villaägarna. Den genomsnittliga höjningen räknat på alla landets kommuner blir 32 procent. Störst blir höjningen i Trelleborgs kommun med 55 procent. 

Mer panering än fisk i fiskpinnar
Fiskpinnar är ofta mer panering än fisk. Det visar ett test som Testfakta låtit göra. I testet undersöktes fiskpinnar av åtta olika märken, och samtliga innehöll mer panering än fiskkött. Den mest fiskrika pinnen - City Gross Royal Arctic - hade 49 procent fisk. Sämst i testfaktas undersökning var Findus torskfiskpinnar med 42 procent fisk.

Allt fler lurade av nätets solochvårare
Solochvårarna har flyttat ut på nätet, och fler och fler Internetanvändare blir lurade på pengar - med kärlek som lockbete, det skriver Dagens Nyheter. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes förra året nästan fyra gånger så många nätbedrägerier som året innan. Och ofta använder sig bedragarna av dejtingsidor för att ta kontakt med sina offer, som dom sen lurar till exempel att skicka pengar. Anders Ahlqvist, chef för internetspaningsgruppen vid Rikskriminalpolisen säger till DN att Upplägget bygger på att den som blir lurad inte går till polisen för att det är så ”skämmigt”.

Det blir ingen ny lag mot könsdiskriminerande reklam
I förra veckan meddelande jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att lagförslaget läggs på hyllan eftersom det kan komma att stå i strid med yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Förslaget var resultatet av en utredning som tittat på förekomsten av könsdiskriminerande reklam.

Volvo återkallar 65.000 bilar
Volvo Personvagnar återkallar 65.000 bilar ur den nya serien V70 och XC70. Drygt 22.000 av bilarna är sålda i Sverige, skriver Dagens Nyheter. När organisationen Euro-Ncap krockprovade V70 i vintras fick Volvo kritik. Anmärkningen gällde att sidogardinerna utlösts lite för sent i ett i ett sidokollitionsprov, fast trots det fick bilen toppbetyget fem stjärnor. Volvo återkallar nu bilarna för att åtgärda saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".