2008-05-07

-Svenskarna köper mer ekomat
-98 livsmedelstillsatser i barnfamiljens matkasse
-Staten gör klipp på försenad kvarskatt
-Ny phishing- attack mot Paypal
-Polisen varnar för guldbedragare

Svenskarna köper mer ekomat
Trots att priset på mat stiger för konsumenterna så väljer svenskarna allt oftare de miljövänliga alternativen i mataffären, skriver Metro. Magnus Frisk som är informationschef på Coop säger till tidnigen att företagets försäljnng av ekologiska produkter ökat med 43 procent under årets första kvartal. Andra stora livsmedelskedjor som ICA, Hemköp och Vi uppger att dom stigande matpriserna inte påverkat konsumtionen av ekomat, som ju ofta kostar lite extra.

98 livsmedelstillsatser i barnfamiljens matkasse
98 livsmedelstillsatser eller 2,3 tillsatser per vara i snitt. Det är vad en vanlig barnfamilj kånkar hem vid en veckohandling, skriver Vlt. Tidningen har följt med en familj på storhandling och sen lusläst innehållsförteckningarna. Mats-Eric Nilsson som skrivit matfusksboken Den hemlige kocken, säger till tidnigen att han tycker att man i första hand ska välja bort smakförstärkaren E 621, mononatriumglutamat, när man handlar, eftersom den signalerar att det är en dålig produkt, med råvaror av dålig kvalitet.

Staten gör klipp på försenad kvarskatt
Såhär i deklarationstider gör staten stora klipp på överskjutande skatt, berättar ekonomiekot, För den som inte betalar in kvarskatten i tid och alltså lånat pengar av staten kostar det marknadsmässig ränta på 4 procent. För den som har lånat pengar till staten, alltså betalat för mycket i skatt är räntan 1.8 procent, och så kan Skatteverket skära emellan på in- och utlåning. Räntan på 1,8 procent är skattefri. Men räntan på 4 procent är inte avdragsgill, vilket en vanlig bankränta är.

Ny phishing-attack mot Paypal
Den senaste veckan har många svenskar fått så kallade phishing-mejl från betaltjänstföretaget Paypal, som används för att betala varor som köpts på nätet. Det skriver E 24. I mejlet står det att olika säkerhetskoder för ditt Paypalkonto har ändrats, och kunden uppmanas kontakta Paypal via en länk. Men länken är falsk om mejlet kommer från bedragare. Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie och verksam i rikspolisstyrelsens internetspaningsgrupp, säger att man inte får glömma att banker och finansinstitut aldrig ber sina kunder att lämna kontouppgifter på nätet eller via telefon, och uppmanar människor att bli mer vaksamma.

Polisen varnar för guldbedragare
På flera håll i Mellansverige varnar polisen för guldbedragare – som försöker sälja falska guldsmycken, ofta längs vägarna eller i parkeringshus.  Bedragarna är ofta påstridiga på gränsen till hotfulla. Guldskojarna har dykt upp runt om i landet vid den här tiden på året i flera år i rad, och tidigare har flera personer blivit lura att köpa vad som sen visat sig vara guldfärgad metall. För polisen kan det vara svårt att styrka brott i de här fallen eftersom det krävs bevis att den som sålt hävdat att smyckena är av äkta guld för att det ska räknas som bedrägeri, skriver Dagens Nyheter.