2008-05-14

-Riktlinjer på gång för spa och golf
-Lite fisk för pengarna
-Många får flytta om inkomsten minskar
-Valutafall som stärker reskassan
-Ny guide för klagomål till utlandet
-Få elkunder vinner på elrea

Riktlinjer på gång för spa och golf
Om du blev besviken på förra sommarens dybad till spabehandling eller utbrända golffairways, så misströsta inte helt. Internationella standardiseringsorganisationen ISO tar nu fram riktlinjer för vad man som resenär ska kunna förvänta sig av semesterns golfrundor, spabehandlingar eller i kontakten med ett resmåls turistbyrå. ISO funderar också på att ta fram riktlinjer för äventyrsresor och för stränder.


Många får flytta om inkomsten minskar
Många svenskar har små marginaler i sin privatekonomi, och 34 procent säger att dom inte skulle ha råd att bo kvar i sin nuvarande bostad om inkomsten skulle minska eller utgifterna öka med 2000 kronor i månaden. 50 procent säger att dom måste flytta om utgifterna ökar med 3000 kr. Det visar en undersökning som länsförsäkringar gjort.
- Det är de som är ensamstående med barn som har dom minsta ekonomiska marginalerna. De är också extra känsliga för prishöjningar på till exempel mat, säger Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark.

Lite fisk för pengarna
Om du köper fryst fisk riskerar du att bara få behålla två tredjedelar av den fisk du betalat för. Resten försvinner i form av vatten vid upptiningen. Det skriver Göteborgsposten som har testat fjorton olika fiskfilépaket, som vägdes före och efter det tinades. Allra mest försvann från Möller’s sejfilé, köpta på Willys. Där blev det två delar fisk och en del vatten kvar. Av torskfilén från Findus försvann också nästan 30 procent. Det finns inga regler för hur mycket av innehållet som maximalt får försvinna. Däremot finns det regler för märkning, som säger att det ska anges om det tillförda vattnet utgör mer än fem procent av totalvikten.

Valutafall som stärker reskassan
I och med den amerikanska dollarns fall har ju USA lockat horder med ressugna svenskar över atlanten – eftersom det ju blir billigt att handla och turista där för oss nu. Men det finns minst tio länder till vars valuta fallit mer än US-dollarn, och som därför också blivit billigare semesterländer, skriver Veckans Affärer.Vill man semestra på Island till exempel är det köpläge nu. För oss svenskar har valutan också blivit billigare i Sydafrika, Turkiet, Thailand och Indien.

Ny guide för klagomål till utlandet
Nu kan det bli lättare att reklamera en vara som man köpt i ett annat Europeiskt land, i alla fall lättare att skriva själva klagobrevet. Konsument Europa har tagit fram en klagoguide, med brevmallar på svenska, engelska och tyska, och snart också franska och spanska. Guiden ger också råd om hur man ska göra, och meningen är att den som vill reklamera något ska kunna känna sig tryggare.

Få elkunder vinner på elrea
Vårfloden har den senaste tiden gett rea på el, Skriver Dagens nyheter. På den nordiska elbörsen har spotpriset halverats den senaste månaden, nåt som gynnar dom konsumenter som valt rörligt elpris hos sin leverantör. Enligt DN finns drygt 17 procent av svenskarna i den gruppen. Men resten av elkunderna är just nu förlorare, fast i olika grad. Mest missar dom som har tillsvidarepris på el, och var tredje svensk betalar nu runt 20 procent mer per kilowatt-timme, jämfört med det rörliga priset.Daniel Andersson på Energimarknadsinspektionen säger till tidningen att han inte tror att de höga vattenflöden och låga elpriser som är just nu kommer att ge någon effekt på de längre avtalen.