2008-05-21

-Så mycket kostar obligatoriska a-kassan
-Lönespridningen har slutat att öka
-Dubblat bensinpris för att minska utsläppen
-Fortsatt stopp för klorbehandlad kyckling
-Flest inbrott i lägenheter

Så mycket kostar obligatoriska a-kassan

433 kr i månaden, eller drygt 5 000 kr om året. Det blir vad den nya obligatoriska a-kassan kommer kosta, enligt det förslag som lämnades in till regeringen i slutet på förra veckan.
Enligt förslaget ska alla som inte är medlem i någon a-kassa och tjänar mer än 110 000 om året istället betala en statlig arbetslöshetsförsäkringsavgift.
Regeringen vill att den obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen ska införas 2010, men förslaget har kritiserats från många håll, bland annat från Svenskt näringsliv och från LO.


Lönespridningen har slutat att öka

Skillnaderna i lön för olika grupper på arbetsmarknaden har slutat att öka, visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån.
Sett på hela den svenska arbetsmarkanden har löneskillnderna varit de samma mellan 2001 och 2004, enligt SCB, som har följt lönespridningen mellan 1997 och 2006.
Peter Gidlund, som står bakom SCBs rapport säger till E24 att uppfattningen bland allmänheten varit att lönespridningen fortfarande ökar, men om nuvarande trend håller i sig så handlar det om ett trendbrott.

Dubblat bensinpris för att minska utsläppen

Om sverige ska kunna minska trafikens koldioxidutsläpp måste bensinpriset fördubblas. En höjning till drygt 27 kr litern krävs för att minska utsläppen med 20 procent till 2020, skriver Dagens Nyheter.
Det är SIKA, statens institut för kommunikationsanalys, som räknat på vad som krävs för att bilarnas koldioxidutsläpp ska minska. Och vill man att svenskarna ska köra mindre bil, krävs kraftiga höjningar av koldioxidskatten, enligt beräkningarna. Att satsa på miljövänliga bränslen och bilar räcker inte.

Fortsatt stopp för klorbehandlad kyckling

EU:s jordbruksministrar vill inte tillåta att kycklingkött behandlas med klor – som man gör i USA. Det betyder att förbudet mot att importera amerikanskt kycklingkött blir kvar, rapporterar Ekot. För att förhindra smittor som salmonella doppas kycklingköttet i en svag klorlösning – en metod som alltså är tillåten för kött som säljs på den amerikanska marknaden men inte på den Europeiska.

Flest inbrott i lägenheter

Efter en tids nedgång ökar bostadsinbrotten igen, och Försäkringsbolaget Trygg-Hansa noterade en 25-procentig ökning av antalet bostadsinbrott för 2007, det skriver E24. Och tvärt emot vad många kanske tror så är det inte i villorna som dom flesta bostadsinbrotten sker, utan i lägenheter. Till Trygg Hansa anmäldes 31 procent fler lägenhetsinbrott än villainbrott under året. Störst är andel bostadsinbrott sker i Stockholmsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".