2008-05-28

-Nu kan fel hos kronofogden plockas bort
-Färre konsumentmål till domstol
-Faktorn på solkrämen säger inte allt om skyddet
-Matpriserna hot mot mångas ekonomi

Nu kan fel hos kronofogden plockas bort

Från den första juni blir det lättare för kronofogden att ta bort missvisande uppgifter i sina register. Då träder en ny lag i kraft som innebär att kronofogden kan rätta i sitt register och ta bort uppgifter som visat sig vara fel. Tidigare gick inte det, och då kunde felen leda till att man fick betalningsanmärkningar hos kreditupplysningsföretagen, även om man egentligen inte hade någon skuld.

Färre konsumentmål till domstol

Sedan konsumentombudsmannen, KO, flyttade verksamheten till Karlstad för två år sedan, har KO:s stämningar för brott mot marknadsföringslagen i Marknadsdomstolen sjunkit till nästan noll, rapporterar Ekot.

Mellan 2003 och 2005 stämde KO i snitt tio företag per år. 2006 och 2007 var stämningarna nere på två per år, och hittills i år har det inte kommit någon. KO:s uppgift är att se till att företagen följer lagen, annars kan han stämma företagen i marknadsdomstolen, och domarna där fungerar ofta vägledande i andra fall. Att färre mål går till domstol drabbar konsumenterna, säger Marknadsdomstolens chef Christer Fallenius.

Faktorn på solkrämen säger inte allt om skyddet

Man ska inte lita för mycket på siffrorna på flaskan när man köper solskyddskräm till barnen. En solkräm med faktor 30 kan nämligen ge bättre skydd än en med faktor 40.

Det visade sig när Testfakta lät Sveriges Tekniska Forskningsinstitut laboratorietesta 14 vanliga barnsolskydd. I testet undersöktes krämernas förmåga att skydda huden mot två typer av ultravioletta strålar, både UVA och UVB. Bäst totalt UV-skydd gav solskyddet från Vichy, som var en av de dyraste produkterna i testet.  

Matpriserna hot mot mångas ekonomi

Många svenskar upplever stigande matpriser som ett hot mot hushållsekonomin, visar en undersökning som Skop låtit göra. Samtidigt väntar sig många att boendekostnaderna kommer att öka.

Det är framför allt barnfamiljer som använder en större del av sin inkomst till mat, och drar ner på annan konsumtion, skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista