2008-06-04

–Flingor för barn får könsneutral förpackning
–Svenskarna slår rekord i sopavfall
–Unga struntar i hemförsäkringen
–Skuldsatta klarar inte betala för sjukvård
–Avtal ska försvåra för skatteflykt

Flingor för barn får könsneutral förpackning

Efter att Plånboken uppmärksammat paketet till barnflingan MiniFras ändrar nu företaget Pepsico flingförpackningens utseende. På paketet finns drygt 70 busiga små frasungar – av dom två flickor – vilket framgår av deras rosa putmunnar, och att den ena av dem beskrivs som snygg, söt och irriterande klok. Fraspojkarna däremot beskrivs som påhittiga, smarta och aktiva. I Plånbokens reportage i december lovade Pepsicos VD att ändra förpackningen, som många konsumenter tyckte var könsstereotyp. Och lagom till midsommar får vi nu se den nya – förmodat könsneutrala – MiniFrasförpackningen ute i butikshyllorna.

Svenskarna slår rekord i sopavfall

Nu har svenskarna slagit rekord i sopavfall, och för första gången slänger vi mer än ett halvt ton hushållsavfall var per år. På tio år har mängden sopor ökat med 25 procent. Samtidigt har vi aldrig återvunnit så mycket av soporna, enligt siffror som kommer från Avfall Sverige. Enligt Naturvårdsverket är det högkonjunkturen som är anledningen till att soppåsarna blir fler. Och enligt verket räcker det inte att bara återvinna, utan nu måste vi också minska konsumtionen, skriver TT.

Unga struntar i hemförsäkringen

Många unga struntar i att teckna hemförsäkring när de flyttar hemifrån, visar en undersökning som tidningen Hem och Hyra gjort. Enligt tidningen saknar var femte hyresgäst under 25 år hemförsäkring, ofta för att man tycker det är svårt och krångligt att hitta rätt i djungeln av avtal och premier. Den som väl hamnat hos ett försäkringsbolag byter sällan, även om man kan tjäna tusenlappar på ett byte.

Skuldsatta klarar inte betala för sjukvård

Allt fler söker hjälp hos kommunernas budget- och skuldrådgivare, visar en sammanställning från Konsumentverket. I sammanställningen hade var fjärde som sökte hjälp skulder för sjukvård, och var tionde skulder från tandvård och medicin. Att fler och fler hamnar i en situation där man inte klarar sina sjukvårdskulder tycker Konsumentverkets generaldirektör Gunnar Larsson är oroväckande. Den typiske hjälpsökanden är en kvinna eller man i åldern 40 till 49 år med en genomsnittlig skuld på 562 tusen kronor.

Avtal ska försvåra för skatteflykt

Nu ökar Sverige pressen på skatteparadisen för att försvåra för skatteflykt, rapporterar Ekot. Sverige och Norden förhandlar med flera skatteparadis, till exempel Jersey, Bermuda och Caymanöarna, om att lätta på sina sekretessregler. Senare kommer man skriva avtal som ger skatteverket tillgång till tidigare hemliga uppgifter om bolag, konton och transaktioner. Enligt Skatteverkets uppfattning går staten varje år miste om 46 miljarder kronor i skatteintäkter i samband med att pengar förs ut till skatteparadis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista