Jämställdhetsbonusen

Föräldrapenning och bonusdagar

Som nyblivna föräldrar får man ersättning från Försäkringskassan, föräldrapenning, för att vara hemma i 480 dagar per barn.

För 390 av de dagarna baseras ersättningen på vilken inkomst man har, och man får i regel ut ungefär 80 procent av det man tjänade innan barnet kom, upp till ett inkomsttak på drygt 34 000 kr i månaden.

Av dessa 390 dagarna är 60 dagar öronmärkta för mamman och 60 för pappan.

När man räknat bort de öronmärkta dagarna blir det 270 dagar kvar som föräldrarna kan fördela som de vill mellan sig, och det är de dagarna som kan ge jämställdhetsbonus.

Utöver de 390 dagarna där ersättningen baseras på inkomsten, kan man få föräldrapenning i 90 dagar till, med en ersättning enligt lägstanivån180 kronor per dag. De här nittio dagarna räknas inte in när man beräknar bonus.

Vid flerbarnsfödslar får man extra föräldrapenningdagar, och de extra dagarna kan också ge jämställdhetsbonus.

Arbete eller studier

När den ena föräldern är hemma med föräldrapenning måste den andra arbeta eller studera. A-kassa, sjukpenning eller sjukersättning räknas inte. När Försäkringskassan beräknar vilken bonus man får tittar de på hur mycket den arbetande föräldern haft i inkomst de månader som det har infallit bonusdagar.

Bonusen blir halva dagsinkomsten för den arbetande föräldern, men högst 100 kr per dag. Den som tjänar 6200 kr i månaden eller mer, och det gör ju de flesta som arbetar – får alltså 100 kr per bonusdag. 

Exemplet Anna

Anna är hemma med familjens nya bebis från mitten av augusti och de första sex månaderna. Hon tar ut föräldrapening för alla dagar under sina sex månader, och 60 av dom dagar som hon använder är ju också öronmmärkta för henne.

Efter sex månader börjar Anna jobba, och hennes sambo Pär blir föräldraledig. Och när han betat av sina 60 öronmärkta dagar, och börjar ta av dom där 270 dagarna som man kan dela hur man vill - då får paret sin första bonusdag.

Eller rättare sagt: Anna får den, enligt försäkringskassans sätt att räkna. Eftersom hon varit hemma längst och nu är den som jobbar, så är det hon som är berättigad till bonus.

Delar Anna och hennes sambo helt lika, så att de tar 135 dar var, av dom där dagarna som man kan göra som man vill med, kan de få full bonus, som mest 13 500 kr.

Men det förutsätter att Anna jobbar och tjänar pengar samtidigt som hennes sambo är hemma. Gör hon det, och får ihop till maxbeloppet 100 kr per dag, blir det 100 kr för 135 bonusdagar, totalt 13 500 kr.

Per månad blir det som mest 3000 kronor. Men det beror alltså på hur många föräldrapenningdagar den som är hemma tar ut, och hur mycket den som jobbar tjänar just den månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista