2008-06-12

-Inflationen ökar i Sverige
-Lättare att få hjälp för skuldsatta
-Mamma vägrade betala barnomsorgen – fick rätt i HD
-Konsumentombudsmannen stoppar reklam för Swedbanks betalkort

Inflationen ökar i Sverige

Inflationen i Sverige ökar, och nu spår många analytiker att Riksbanken kommer höja räntan i sommar. Siffror från Statistiska centralbyrån tidigare i veckan visade att konsumentpriserna stigit med 4 procent mellan maj i år och maj förra året. Det är mer än analytikerna räknat med, och inflationen ligger nu dubbelt så högt som Riksbankens mål.

Lättare att få hjälp för skuldsatta

Det ska bli lättare för skuldsatta att få skuldsanering. Det föreslår en statlig utredning som läggs fram i höst, berättar Ekot. Idag måste en person haft skulder i fem år innan han eller hon kan få hjälp, men utredningen vill att det ska räcka med tre år. Skulderna ska heller inte behöva bli lika stora som idag.

Mamma vägrade betala barnomsorgen – fick rätt i HD

Om du är missnöjd med den kommunala hemtjänsten eller barnomsorgen, då kan du vägra betala, enligt en dom i Högsta domstolen.

En kvinna i Haninge kommun vägrade att betala avgiften när den kommunala dagmamman strejkade under tolv dagar och hennes dotter inte fick någon barnomsorg. Kommunen stämde kvinnan, men Högsta domstolen gav henne rätt och menar att parterna hade en avtalsrelation som kommunen inte levde upp till, det berättar SVT Rapport.

Konsumentombudsmannen stoppar reklam för Swedbanks betalkort

Swedbank skyller på EU-regler när banken slopar de avgiftsfria uttagskorten. Men påståendet i reklamen till Swedbanks kunder är fel enligt Konsumentombudsmannen, som förbjuder reklamen.

Enligt KO riskerar påståendet att ge det felaktiga intrycket att varken Swedbank eller någon annan bank i Sverige kan erbjuda uttagskort utan avgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista