2008-06-18

-Svenska hushåll blir fattigare
-Bensinpriset når nya höjder
-Sommarsurfande på mobilen kan bli dyrt
-Livsmedelsverket granskar sockermärkning
-Rik vovve måste dela med sig

Svenska hushåll blir fattigare

Börsnedgång och bostädernas sjunkande värde har gjort de svenska hushållen 400 miljarder kronor fattigare. Hushållen har också minskat sitt sparande, och allt fler tar nu av sparkontot för att finansiera sin konsumtion. Det berättar Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, som presenterat sin sparbarometer för årets första kvartal.

Sparbarometern visar att svenskarnas skulder ökar, och när inflationen stiger och konjunkturen sjunker är det sjuttiotalisterna, med små barn och höga bolån som får ta den hårdaste ekonomiska smällen, skriver Svenska Dagbladet.

Bensinpriset når nya höjder

Lagom till midsommar höjde de ledande bensinbolagen bensinpriset till historiska strax över 14 kronor per liter för 95 oktanig bensin. Det var tionde gången sedan mitten av april som bensinpriset nådde en ny rekordnivå.

På söndag träffas västvärldens ledare i Saudiarabien för ett krismöte om oljan. En fråga blir om det är möjligt att höja produktionen av olja ytterligare. Utgången av mötet blir alltså mycket intressant för svenska bilister, rapporterar Ekot.

Sommarsurfande på mobilen kan bli dyrt

Nu varnar Konsumentverket och Post och Telestyrelsen för dyra surfräkningar på semestern. Det är om du har mobilt internet och surfar utomlands eller nära Sveriges gränser som modemet eller mobiltelefonen kan koppla upp sig mot en utländsk operatör, och istället för ett fast pris kan du då tvingas betala mycket höga räkningar per nedladdad megabyte.

Flera operatörer erbjuder en spärr mot utlandstrafik, men det är inte säkert att spärren är automatiskt aktiverad. Konsumentverket råder därför att man frågar sin egen operatör hur man ska göra för att inte ofrivilligt kopplas upp mot operatörer utomlands.

Livsmedelsverket granskar sockermärkning

Märkningen ”sockerfritt” eller ”utan tillsatt socker” på livsmedel är ofta fel eller vilseledande. Livsmedelsverket ska därför granska märkningen och kontrollera att sockret i yoghurt, drycker, kaffebröd och godis deklareras enligt reglerna, skriver de i ett pressmeddelande. Ett vanligt fel är att produkter märks med ”utan tillsatt socker” trots att de har sötats med fruktos, glukos eller honung, eller att varor sägs vara ”sockerfria” och ändå innehåller för mycket socker.

Rik vovve måste dela med sig

Lilla maltesertiken Trouble tvingas avstå från lejonparten av sitt arv efter sin matte - hotellmiljardärskan Leona Helmsley. Miljardärskan testamenterade 72,5 miljoner kronor till hunden, men nu har en domare i USA har bestämt att Trouble måste dela med sig till två av Helmsleys barnbarn, skriver New York Post.

I Sverige kan man som plånboken berättat tidigare inte testamentera tillgångar till sina husdjur, eftersom de inte är juridiska personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".