2008-07-09

-PPM- fonder tappade 16 procent
-Dyrare lån efter riksbankens räntehöjning
-C vill slopa fordonskatt för miljöbilar
-Obetalda vårdavgifter skuldfälla för barn
-Bönder och gruvarbetare trivs bäst på jobbet
-Dramatenkläder på auktion – Flincks rock kan bli din!

PPM- fonder tappade 16 procent

Svenskarnas pensionspengar har minskat rejält i värde under första halvåret i år. 16 procent har PPM fonderna tappat i genomsnitt, skriver Dagens Nyheter. Sämst har det gått för dem som investerat sina PPM-pengar i Indienfonder. De enda fonder som gått riktigt bra är råvarufonderna, där stigande olje –och livsmedelspriser ökat värdet.

Dyrare lån efter riksbankens räntehöjning

Förra veckan bestämde sig Riksbanken som förväntat att höja styrräntan med 0,25 procentenheter – en höjning som träder i kraft denna vecka och som påverkar bankernas utlåningsränta. För den som har ett rörligt bolån på en miljon kronor innebär 0,25 procents högre ränta att kostnaden för lånet stiger med 146 kr i månaden efter ränteavdraget, skriver tidningen Privata Affärer. Riksbanken har även flaggat för att det kan bli ännu ett par räntehöjningar under hösten.

C vill slopa fordonskatt för miljöbilar

Från Visby och Almedalen kommer nu de politiska utspelen på rad – och Centerpartiets Maud Olofsson meddelade att hon vill slopa fordonsskatten på miljöbilar under tre till fem års tid. För ägare till en normalstor miljöbil skulle det handla om en skattelättnad på ett, till ett par tusen kronor om året. För dem som inte har miljöbil kan fordonsskatten istället komma att höjas, enligt Olofsson.

Obetalda vårdavgifter skuldfälla för barn

Regeringen har lämnat ett nytt lagförslag till riksdagen som ska skydda barn från att skuldsättas av sina föräldrar. Men kronofogden pekar på en lucka som gör att barnet fortfarande kan bli betalningsskyldig för uteblivet besök hos sjukvården eller hos folktandvården. När barnet sedan fyller arton år kan den obetalda vårdavgiften leda till betalningsanmärkning och svårigheter till exempel med att få lägenhetskontrakt, att öppna telefonabonnemang eller ta lån.

Bönder och gruvarbetare trivs bäst på jobbet

Höga löner är ingen garanti för att trivas på jobbet – det visar Svenskt kvalitetsindex årliga undersökning om vad svenska folket tycker om sina arbeten. Bönder och gruvarbetare visade sig vara de som trivs allra bäst. Det är också skillnad i ålder: Ju äldre man blir desto mer trivs man på jobbet, enligt undersökningen. Den största nyheten med årets mätning är att de yngsta är mycket mindre nöjda än de var tidigare

Geografiskt sett är de anställda i mellersta Norrland och norra Mellansverige mest nöjda på jobbet, medan smålänningarna är minst entusiastiska till arbetet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Dramatenkläder på auktion – Flincks rock kan bli din!

Loppisar och auktioner hör sommar och semester till för många, och nu kan du även fynda begagnat från kulturens finrum. Dramaten har nämligen gjort en rensning av garderoben, skriver Dagens Industri.

De riktiga guldkornen finns nu att beskåda på auktionshuset Bukowskis, och i augusti går de under klubban där. Är du nyfiken på hur det skulle det kännas att hälla upp kaffet iklädd Thorsten Flinks morgonrock från Bergmans Misantropen så ligger utropspriset på en femhundring.