2008-07-27

-Goda skördar kan sänka matpriserna
-Massflykt från fondsparande
-Ringsignalssajter lurar kunder
-Farliga leksaksmagneter måste varningsmärkas
-Kaffemjölken rena bluffen
-Provbo lägenheten innan köp

Goda skördar kan sänka matpriserna

Goda spannmålsskördar i år kan komma att ge billigare mat framöver. Spannmålsproducenterna räknar med att skörden blir bra både i USA och i Europa, och det gör att priset på spannmål sjunker. Och när råvaran blir billigare beräknas också livsmedelspriserna sjunka, skriver Dagens Industri. På Lantmännen tror man att de nya spannmålspriserna kan få genomslag på matpriserna vid årsskiftet.

Massflykt från fondsparande

Många Svenskar flyr nu fondsparandet. Under första halvåret i år tog spararna ut 29 miljarder kronor mer än vad de satte in i fonderna, om man inte räknar med PPM-sparandet, skriver Dagens Nyheter. Uttagen har varit störst från aktiefonderna. På Fondbolagens förening tror man att förklaringen ligger i börsnedgången, och att allt fler väljer att placera pengarna på sparkonton, som i många fall höjt sparräntan den senaste tiden.

Ringsignalssajter lurar kunder

Hundratals webbsajter som säljer ringsignaler till mobiltelefonen misstänks lura kunder att tro att de laddar ner signaler gratis, fast de egentligen skriver på för långa och dyra abonnemang. Stickprover har visat att många sajter har bristande eller vilseledande information om vad som gäller, och ofta är det barn och ungdomar som drabbas. Nu ska EU kommissionen utreda ringsignalssajterna runt om i EU, eftersom de misstänks bryta mot EU:s konsumentskyddslag, det rapporterar TT.

Farliga leksaksmagneter måste varningsmärkas

Från och med i måndags måste alla leksaker med magneter som barn kan svälja ha en varningsmärkning. Kravet gäller inom hela Europa och kommer efter att flera allvarliga olyckor inträffat. För istället för att komma ut den naturliga vägen dras magneterna mot varandra i barnets mage. Magneterna finns i byggsatser, leksakståg, fiskdammar med mera.

Konsumentverkets generaldirektör säger i ett pressmeddelande att märkningen är ett steg i rätt riktning, men att han vill att den här typen av leksaker ska förbjudas i EU.

Kaffemjölken rena bluffen

Tar du mjölk i kaffet så kanske du bör tänka efter en extra gång, i alla fall om du står framför en kaffeautomat av den typ som finns på många arbetsplatser. Trycker man på knappen ”Mjölk” är det ofta inte alls mjölk man i får i koppen utan en blandning av härdat fett och glukossirap. Det upptäckte Konsumentföreningen Stockholm när dom tog reda på vad den så kalla de mjölken i deras apparat från företaget Selecta egentligen var.

Ungefär samma sörja som miljöprofilen Björn Gillberg tvättade kläder i på 70-talet, enligt Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm, som anmält Selecta till Livsmedelsverket för falsk marknadsföring. Från Selectas sida lovar man nu bättre märkning, skriver Svenska Dagbladet.

Provbo lägenheten innan köp

Krisen på den danska bomarknaden har fått mäklarna där att ta till nya djärva metoder.Vad sägs till exempel om att provbo den  nya bostaden innan du slår till?

Det är Danmarks största mäklarbyrå, Home, som meddelat att de kommer erbjuda spekulanter att bo gratis i en vecka innan de bestämmer sig, skriver E24.

I Sverige lär det inte bli aktuellt med något provboende, i alla fall inte den närmsta tiden. Mäklarringens pressekreterare säger till E24 att lägenheterna, än så länge, går åt ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista