2008-07-30

-Svenskarna äter mindre nötkött
-Svårt att sälja nyproducerade bostäder
-Fler väljer rörliga bolån
-Arbetslösheten pressar Riksbanken om räntan

Svenskarna äter mindre nötkött

För första gången sedan galna kosjukan har vi börjat äta mindre nötkött i Sverige igen, skriver Dagens Nyheter. Konsumtionen minskade med sex procent under årets tre första månader jämfört med 2007, enligt SCB.

Under många års tid har nötköttskonsumtionen stadigt ökat, men nu talar branschen om ett trendbrott, som framför allt beror på att köttet blivit dyrare.

Enligt Åke Rutegård på branschorganisationen Kött- och charkföretagen äter svenskarna tillsammans med danskar och fransmän mest nötkött i Europa – dubbelt så mycket som tyskarna per person och år.

Svårt att sälja nyproducerade bostäder

Byggbolagen får allt svårare att sälja sina nyproducerade bostäder, och tar nu till alla möjliga knep för att locka köpare. Som till exempel fri inredningshjälp eller avgiftsfria månader, rapporterar Svenska Dagbladet. Flera bolag som tidningen pratat med vittnar om mer avvaktande kunder och trögare marknad främst i storstäderna.

Fler väljer rörliga bolån

Hushållen fortsätter att låna pengar trots högre räntor. Majoriteten av hushållen tror också på ytterligare räntehöjningar inom kort. En undersökning från Skop visar att hushållens ränteförväntningar stigit kraftigt.

Samtidigt visar statistiken att allt fler nu väljer rörlig ränta. Av de nya lånen hos bolåneföretagen var i juni nästan 60 procent rörliga och 40 procent bundna. För ett år sen var läget nära på det omvända, enligt siffror från SCB.

Arbetslösheten pressar Riksbanken om räntan

Efter en våg av varsel och nya siffror som pekar mot en ökande arbetslöshet ifrågasätts nu Riksbankens planerade räntehöjningar skriver Dagens Industri.

Flera svenska storbolag har den senaste månaden flaggat för varsel och neddragningar på närmare 8000 tjänster, och arbetslöshetssiffrorna för juni var högre än vad prognosmakarna trott. Enligt flera chefsekonomer som tidningen pratat med sätter det press på Riksbanken att gå åt motsatt håll och dra tillbaka aviserade räntehöjningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista