2008-08-05

-Tvärstopp i tillväxten
-Energikolla fönstren – spara tusenlappar
-Missnöjda kunder anmäler mer
-Många får bluffakturor i sommar
-Torka har gjort el rekorddyr

Tvärstopp i tillväxten

Tillväxten i Sverige är den lägsta på sju år, enligt siffror från SCB i förra veckan. Enligt den preliminära statistiken över Sveriges ekonomi var tillväxten under det andra kvartalet i år jämfört med det första lika med noll.

Jämfört med samma period förra året växte bruttonationalprodukten med 0.7 procent, och på årsbasis är det den lägsta siffran sen 2001, skriver TT. Finansminister Anders Borg säger sig inte känna någon oro, och att den svenska ekonomin stannat av förklarar han med en internationell inbromsning. Ytterligare skattelättnader och satsning på forskning och infrastruktur är Borgs recept för att stärka ekonomin.

Energikolla fönstren – spara tusenlappar

Byggvaruhusens kunskaper om fönster är för dåliga, och gör att kunderna kan gå miste om tusentals kronor i insparade uppvärmningskostnader. Det menar Energimyndigheten som tittat på vilken information konsumenterna får i handeln. Energimärkning av fönster är än så länge ett frivilligt system som energimyndigheten sköter. Enligt myndigheten kan en husägare spara upp till 6000 kronor per år på att välja fönster med lågt så kallat u-värde, alltså bra isoleringsförmåga, det skriver Dagens Nyheter.

Missnöjda kunder anmäler mer

Klagomålen hos allmänna reklamationsnämnden, ARN, ökar. Och under första halvåret i år kom 400 fler anmälningar än året innan, rapporterar Ekot. Klagomålen ökar för alla branscher. Sämst på att följa ARN:s rekommendationer, när de väl är fällda, är hantverkarna. Men där skulle tvisterna kunna minska om de som köper tjänsterna blev bättre på att skriva tydliga avtal, det säger ARN:s informationschef Torsten Palm.

Många får bluffakturor i sommar

Antalet bluffakturor är ovanligt många i sommar, och varje dag får Svenska Handel mellan 50 och 70 klagomål från medlemmar som fått räkningar på tjänster de aldrig beställt, skriver Göteborgs Posten. Ibland ringer bluffarna och presenterar sig som att de ringer från ett välkänt företag, men skickar sen en faktura från sitt eget bolag. Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund ger rådet att be att själv få ringa upp förtaget innan man kommer överens om något, och om möjligt spela in samtalet.

Torka har gjort el rekorddyr

Torkan i kombination med kraftigt höjda kolpriser har gjort elen rekorddyr. Under juli noterade elen ett snittpris på runt 55 öre per kilowattimma, och det är en fördubbling jämfört med förra sommaren, skriver Dagens Nyheter. Den torra sommaren har inneburit att trycket på vattendragen minskat, och den extra energin har då fått köpas in från tyska kolkraftverk.

Statliga Vattenfall redovisade nyligen en rekordhög kvartalsvinst, men VD Lars G Josefsson säger till TT att det inte är aktuellt att sänka priserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista