2008-08-19

-Ingen rusning efter städavdraget
-Certifiering ska säkra restaurangbesöket för allergiker
-Mer kemikalier i trädgården
-Fler väljer tidig pension
-Apotekets sexlekasker går som smör

Ingen rusning efter städavdraget

Det blev ingen rusning till att söka avdrag för hushållsnära tjänster, som regeringen trodde. När skatteverket summerar notan för det första halvåret med de nya reglerna, alltså hösten 2007, visar det sig att summan för avdragen blev mindre än en femtedel av de 700 miljoner kronorna som regeringen hade räknat med, skriver Dagens Nyheter. Skatteverkets statistik visar att sex procent av svenskarna utnyttjat möjligheten att dra av på skatten för hushållstjänster, och det är storstadsborna som drar av mest. I topp ligger stockholmarna, tätt följda av göteborgare och malmöbor.

Certifiering ska säkra restaurangbesöket
för allergiker

Sveriges alla allergiker ska få det lättare att äta ute när restauranger nu kan allergicertifieras. Det är Sveriges Hotell- och restaurangföretagare tillsammans med Astma och allergiförbundet som i höst startar utbildningar för restaurangpersonal, med målet att säkerställa menyn för matallergiker. Efter att personalen utbildats ska restaurangen få en speciell logga att sätta på dörren, som en ledstjärna för allergiker.

Mer kemikalier i trädgården

Det ökade intresset för miljöfrågor slår inte igenom i svenskarnas egna trädgårdar. Sen flera år köper hushållen nämligen allt mer kemikalier för att bekämpa insekter, ogräs och mossa, visar siffror från Kemikalieinspektionen. Mellan 2006 och 2007 ökade användningen med 12 procent, rapporterar TT.

Fler väljer tidig pension

Allt fler väljer att ta ut pensionen före 65 års ålder, visar en undersökning från försäkringskassan som tidningen Riksdag och Departement har läst. Nu är mer en var femte nybliven ålderspensionär yngre än 65.

Utvecklingen går tvärt emot regeringens förhoppning om att fler ska jobba längre. Enligt försäkringskassan kan ett skäl till uttagen vara att människor att istället placerar pengarna i en kapitalförsäkring, eller att man tar ut pengarna så tidigt man kan för att säkra att barnen ska få ärva dem.

Pensionssystemet är konstruerat så att den som drar sig tillbaka tidigt får en lägre pension än den som jobbar länge, skriver Riksdag och Departement.

Apotekets sexlekasker går som smör

Sedan statsägda Apoteket började sälja sexleksaker i början av sommaren har affärerna blomstrat. Dom första åtta veckorna såldes dubbelt så många massagestavar och vibratorer som beräknat, Skriver TT. Men dom nya leksakshyllorna har också väckt förtret. Jämställdhetsombudsmannen har fått in två anmälningar från män som tycker att det är diskriminerande att det bara finns produkter för kvinnor. Men Jämo kom fram till att Apoteket inte gjort sig skyldig till könsdiskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista