2008-08-27

-Banker backar från övre åldersgränser
-Småsparare snuvas på sänkta avgifter
-Tonfiskjakt dödar hajar och sköldpaddor
-Remissinstanserna sågar obligatorisk a-kassa
-Fortsatt uppåt för näthandeln

Banker backar från övre åldersgränser

Efter massiv kritik mot att flera banker inte beviljat lån eller kreditkort till personer över en viss ålder, är det nu flera av bankerna som backar och tar bort de övre åldersgränserna. Både Forex Bank och Ikanobanken välkomnar nu även kunder över 65 respektive 70 år, rapporterar Privata Affärer.

Från årsskiftet får Sverige en ny lag mot åldersdiskriminering, men den gäller främst i arbetslivet och bankernas åldersgränser berörs inte där.

Småsparare snuvas på sänkta avgifter

I höst får Stockholmsbörsen konkurrens från flera alternativa handelsplatser, som erbjuder rejält mycket billigare avgifter för de aktiemäklare och banker som gör affärer där.

Det borde också göra aktieaffärerna billigare för småspararna, men icke. Mellanskillnaden lägger bankerna och mäklarna beslag på, skriver Svenska Dagbladet. 

Uppemot halva courtageavgiften som en småspareare betalar till sin bank för en aktieaffär är för att täcka den kostnad som handelsplatsen tar ut av banken. Men även om de nya handelsplatserna tar mycket mindre i betalt så planerar alltså inte storbankerna några avgiftssänkningar mot slutkunden, enligt tidningens genomgång.

Tonfiskjakt dödar hajar och sköldpaddor

Jakten på tonfisk har idag blivit mer skonsam för delfiner, men det miljömärkta fisket dödar varje år tusentals hajar och sköldpaddor. Det menar brittiska Greenpeace, som kritiserar inhemska matvarukedjor som säljer tonfisk på burk, skriver Testfakta.

Enligt Greenpeace kan man inte heller i Sverige lita på att den lilla delfinsymbolen på burkarna garanterar ett säkert fångstsätt, och ofta stryker även utrotningshotade arter av haj och sköldpadda med som bifångst.

Genom ett samarbete mellan Greenpeace och flera matbutiker ska nu märkningen och märkningskontrollen förbättras.

Remissinstanserna sågar obligatorisk a-kassa

Förslaget om att införa en obligatorisk a-kassa har sågats av alla remissinstanser, rapporterar Dagens Nyheter. Till exempel tycker A-kassornas samarbetesorganisation SO att en obligatorisk försäkring är så lik en skatt att den borde hanteras av Skatteverket. Svenskt Näringsliv vill hellre öka konkurrensen och låta andra än facken erbjuda försäkringar, och fackförbundet Saco tycker att det är fel att tvinga tillbaka alla som valt att lämna a-kassan. Allt talar nu för att idén begravs, skriver DN.

Fortsatt uppåt för näthandeln

Vi gör fler och fler av våra inköp på nätet, och under årets andra kvartal ökade handeln på internet med över 20 procent. Bäst säljer böcker, skivor och elektronik.

Middagsmaten däremot är det ännu få som köper online. Enligt Handelns Utredningsinstitut är förklaringen till det helt enkelt att e-maten fortfarande är för dyr, rapporterat TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista