2008-09-10

-Räknemiss från SCB
-Tvångsförvaltning ledde till glädjeskutt
-Företagare får 16 miljarder i skattelättnader
-Äppelbrist

Räknemiss från SCB

Inflationen fortsätter att stiga under augusti månad, det enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Men inte med så mycket som man kunnat tro eftersom SCB erkänner att en räknemiss gjort att man nu i efterhand måste räkna ner inflationstakten i juli, från 4,4 procent till 4,1.

Konsumentpriserna har, från juli till augusti, stigit med 0,2 procent och inflationstakten var i augusti uppe på 4,3 procent. För oss konsumenter är det priserna på bland annat el, möbler och kläder som ökat under augusti. Men samtidigt motverkade lägre priser på bland annat grönsaker och drivmedel ytterligare höjningar. Med facit i hand undrar Dagens Industri om Riksbankens höjning av styrräntan i förra veckan verkligen var befogad.

Tvångsförvaltning ledde till glädjeskutt

De två blödande bolåneinstituten i USA, Freddie Mac och Fannie Mae, tvångsförvaltas sen i helgen av den amerikanska staten, vilket rapporterats i flertalet svenska medier.

I P1-morgon berättade SEB:s chefekonom att detta påverkar oss här i Sverige positivt genom att många av de svenska AP-fonderna har placerat stora pengar i bolåneinstituten, och att dessa pengar nu kan anses vara i säkrare händer än på länge. Att den amerikanska staten gick in och tog kontrollen har också gjort att börsen gjorde ett glädjeskutt i början av veckan, men experter tror att det kan bli ett kortvarigt lyft.

Företagare får 16 miljarder i skattelättnader

Regeringen fortsätter att presentera delar av den kommande höstbudgeten veckor i förväg. Senaste tillskottet är att man tänker sänka bolagsskatten och minska arbetsgivaravgifterna. Å totalt satsas 16 miljarder kronor i lättnader för svenska företag. Men intresseorganisationen Företagarna säger till Svenska Dagbladet att de är kritiska, att det här blir en festmåltid för storföretagen, men en brödsmula åt småföretagen.

Äppelbrist

Svenska äpplen kommer att bli dyrare i höst, det skriver Dagens Nyheter. Anledningen sägs vara att en fjärdedel av produktionen måste slängas efter ett par omfattande hagelskurar i början av sommaren. Äppelbristen kommer ge en 10-procentig prisökning men kommer också att göra att de kommer vara slut i affärerna redan vid jul, normalt brukar de finnas svenska äpplen i butikerna till slutet av februari, skriver tidningen.