2009-01-14

- Fler köper hushållsnära tjänster
- Fängelsestraff för testamentsbedrägerier
- Höjt skadestånd för viltskador
- Gratis trosa fälla för kvinnor

Fler köper hushållsnära tjänster

Antalet hushåll som betalar för att få hjälp med städning och andra hushållsnära tjänster ökar – trots lågkonjunkturen.

Det visar en undersökning från arbetsgivarorganisationen Almega.  255 000 hushåll köpte hushållsnära tjänster i december, vilket är en ökning med 71 000 sedan i våras. 

En orsak till det ökande intresset är möjligheten att dra av halva arbetskostnaden i deklarationen. Och en övervägande majoritet av dem som utnyttjar den möjligheten är kvinnor - som oftast bor någon av storstadsregionerna. Det rapporterar Skatteverket, som just slutfört 2008 års taxering.

Nytt för i år är att hushållen från och med den 1 juli får dra av skatterabatten direkt vid betalningen.

Fängelsestraff för testamentsbedrägerier

Det blev långa fängelsestraff i den omfattande bedrägerihärvan på Kammarkollegiet. Sju av nio åtalade fälldes för att med hjälp av förfalskade testamenten ha försökt lura till sig nästan 60 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden. Stockholms tingsrätt dömer de sju till fängelse i mellan ett och fem år. Två personer friades helt.

Plånboken har i ett tidigare reportage berättat om bedrägerierna, som avslöjades tack vare ett anonymt mail. Hjärnan bakom brotten, en 35-årig jurist som tidigare arbetat på Kammarkollegiet, befinner sig på flykt utomlands och är häktad i sin frånvaro.

Höjt skadestånd för viltskador

Naturvårdsverket dubblerar ersättningen till den som fått sin jakthund dödad av ett rovdjur. Varje år angrips mellan 30 och 50 jakthundar av rovdjur – oftast en varg. Med de nya reglerna ersätts en dödad jakthund med upp till 20 000 kronor och en skadad med maxi 5 000. Även biodlare och fiskodlare kan få ersättning för viltskador.

Gratis trosa fälla för kvinnor

Organisationen Sveriges Konsumenter riktar en varning till äldre, pensionerade damer. Varningen handlar om företaget Divine som ringer upp och erbjuder gratisutskick av trosor. Den som tackar ja accepterar indirekt ett månadsabonnemang och som visat sig svårt att säga upp.

Därför avråder Sveriges Konsumenter kvinnor från att nappa på en gratis trosa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".