2009-01-21

Svenskarna mindre sjuka

Svenskarna sjukanmäler sig allt mer sällan. Siffror från Försäkringskassan visar att det genomsnittliga antalet sjukdagar förra året minskade med två och en halv dag till knappt 36  dagar per svensk.

Orsaken till minskningen är bland annat färre nya sjukfall och kortare sjukskrivningsperioder. Skillnaderna mellan länen är stor, lägst antal sjukdagar per invånare har Stockholms län medan invånarna i Jämtlands län har flest.

Bilprovningen får konkurrens

Regeringen vill avskaffa monopolet för statliga Svensk Bilprovning. I ett förslag från näringsdepartementet föreslås att privata företag som både godkänts rent tekniskt och har gott anseende ska få genomföra bilbesiktning,

Finska A-Katsasus, som genomför fordonsinspektion i flera länder, ligger redan i startgroparna för att storinvestera i Sverige inför monopolets avskaffande.

Israelisk frukt skyltades om i butik

Frukt från Israel har skyltats om till andra ursprungsländer i flera svenska livsmedelsbutiker. Det visar en stickprovskontroll som tidningen Metro har gjort hos Lidl och Ica. I Stockholm, Göteborg och Malmö hittade tidningen israeliska sharonfrukter som Lidl skyltade som spanska. Och hos Ica i Malmö såldes avokado som kenyansk, trots att förpackningarna visade att de var israeliska. Båda livsmedelskedjorna förklarar felmärkningen med att deras interna rutiner inte fungerat.

Pensionsbolag flaggar för sänkta utbetalningar

Flera pensionsbolag hissar nu varningsflagg för att de kan tvingas ta tillbaka återbetalningsräntan från spararna. Det innebär att bolagen tar bort redan utdelad återbäring från spararnas konton och att månadsutbetalningarna till den som redan gått i pension sänks. Det som sänks är alltså överskottet utöver det belopp som bolagen garanterar i de traditionella pensionsförsäkringarna.

Ännu är inga beslut fattat, men de bolag som varnar för att en sänkning kan komma är AMF Pension och Skandia Liv.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".