2009-01-28

Svidande kritik mot från JO mot Försäkringskassan

Justitieombudsmannen, JO, riktar mycket allvarlig kritik mot Försäkringskassan. Orsaken är stora brister i snabbhet, service och tillgänglighet.

JO har granskat de rekordmånga anmälningar som kom in mot Försäkringskassan förra året och konstaterar att problemen bottnar i omorganisationen av myndigheten 2005. JO har inga synpunkter på den nya organisationen, men konstaterar att myndigheten inte lever upp till den servicenivå som lagen kräver.

Värmepumparna ökar i svenska villor

Fler och fler villaägare satsar på att värma huset med en värmepump.

Luftvärmepumparna ökade 2007 med 41 procent och berg- jord- och sjövärmepumparna med 25 procent. Det visar statistik från Energimyndigheten.

Eluppvärmda villor är fortfarande det allra vanligaste medan antalet hus som värms med olja minskar för varje år.

Allt dyrare tanka bilen

Bensinpriset fortsätter att stiga. Flera medier rapporterar att de ledande svenska bensinbolagen höjer priset på 95-oktanig bensin med 20 öre till 11 kronor och 9 öre. Alla utom Preem höjer dessutom dieseln med lika mycket.

Höjningen innebär att bensinpriset stigit med en krona och 30 öre sedan årsskiftet.

Arla varnar för diskmedel i mjölk

Mejeriföretaget Arla varnar konsumenter i Västsverige från att dricka standardmjölk med bäst före datum den 4 februari. Orsaken är att rester av diskmedel på tisdagen upptäcktes i förpackningar med standardmjölk från mejeriet i Göteborg. Leveransen av mjölken stoppades men omkring 300 förpackningar nådde ut i butikerna.

Nyckelhålsmärkning känd symbol

Nyckelhålsmärkningen är den mest kända svenska livsmedelmärkningen. Nästan alla konsumenter, 98 procent, känner till märkningen, visar en undersökning från Livsmedelsverket inför lanseringen av nyckelhålet till Danmark och Norge. Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare, mer fiberrika och innehåller mindre socker och salt än andra livsmedel av samma typ.

Tidig hemgång för att öka japanskt barnafödande

Japan behöver fler bebisar för att befolkningen inte ska minska, enligt landets myndigheter. Men det är inte alltid så lätt i ett land med arbetsdagar på upp emot tolv timmar. För att uppmuntra personalen att skaffa fler barn låter därför elektronikföretaget Canon sina anställda gå hem tidigare två dagar i veckan, rapporterar TT. Målet är att varje japanska ska föda två barn, i stället för 1,34 som i dag är genomsnittet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".