Så gör ni pensionen mer rättvis

På webbsidan www.minpension.se kan du och din partner själva se vad er pension beräknas bli.

Fundera på vad som är bästa alternativet för er för att utjämna skillnaderna:
- Att överföra premiepensionen
- Privat sparande

Överföra premiepensionen

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Är man gifta eller registrerade partners kan man överöra denna del mellan varandra.

Detta sker genom att man skickar en anmälan till Försäkringskassan. Anmälan måste vara inne senast den sista januari det år man vill att överföringen ska börja.

Viktigt att veta är att värdet av det överförda beloppet minskar med 8%.

Överföringen fortsätter till dess att man gör en avanmälan, eller till dess att äktenskapet/partnerskapet upphör genom skilsmässa eller dödsfall.

Enligt Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta kan detta vara ett bra alternativ om man jobbar deltid efter att barnet fyllt fyra (när skyddet i den allmänna pensionen upphör).

Privat sparande

Om man sparar specifikt åt den ena parten, tänk på att göra sparandet till enskild egendom, så att det inte bodelas mellan båda vid en skilsmässa.

Viktigt att tänka på är att ett vanligt bankkonto eller en pensionsförsäkring inte kan vara enskild egendom, utan att man måste specificera hur stort belopp det gäller (och uppdatera detta allt eftersom beloppet växer) eller skriva särskilt att ett visst månadsbelopp från ett visst datum och framåt ska räknas som enskild egendom.

Eva Adolphson på Alecta tycker att man ska tänka efter innan man tecknar en privat pensionsörsäkring om man tjänar mindre än 31 000 kr i månaden, det vill säg under brytpunkten för statlig skatt. Det på grund av att den med en låg inkomst inte år samma skattefördelar av ett sådant sparande som en person med hög inkomst skulle få. Däremot binder man sparandet i många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".