2009-02-04

- 50 miljarder i statligt bankstöd
- Stort missnöje hos EU:s elkonsumenter
- Domar i bedrägerihärva överklagas
- Hörselskador från Mp3-spelare ökare 
- 50 miljarder i statligt bankstöd

50 miljarder i statligt bankstöd

Regeringen presenterade på tisdagen ett nytt stödpaket till landets banker på 50 miljarder kronor. Pengarna ska öka bankernas kapital och göra det lättare för företag att få låna pengar. Målet med paketet är en fungerande kreditmarknad och att förhindra att lågkonjunkturen förvärras.
Kravet för att få statligt stöd är att bankledningarna under två år avstår från bonusar och löneökningar.

Stort missnöje hos EU:s elkonsumenter

En majoritet av EU: s konsumenter är missnöjda med sin elleverantör. Det visar en kartläggning från EU-kommissionen, som i år därför genomför en särskild granskning av elmarknaden, rapporterar TT.

I topp på missnöjeslistan ligger även banktjänster och transporter. Svenska och brittiska konsumenter skiljer ut sig i undersökningen genom lita på sina rättigheter som konsumenter. Dessutom är svenskarna bäst i EU på att jämföra priser på nätet.

Domar i bedrägerihärva överklagas

Domarna i den stora bedrägerihärvan på Kammarkollegiet har överklagats till hovrätten. Sju av nio åtalade dömdes i januari till långa fängelsestraff för att ha försökt lura till sig nästan 60 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden.

Domarna har överklagats både av försvaret och åklagaren. Den misstänkte hjärnan bakom brottet, en centralt placerad jurist på Kammarkollegiet, befinner sig fortfarande på flykt utomlands.

Hörselskador från Mp3-spelare 

Omkring tio miljoner unga i EU riskerar hörselskador på grund av att de lyssnar på för hög musik i sina mp3-spelare. Därför överväger EU att sänka dagens maxgräns på 100 decibel, skriver Svenska Dagbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista