Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2009-02-11

- Carnegie sålt till riskkapitalbolag
- Säkrare för barn på nätet
- KO vill förbjuda avtal som förlängs automatiskt
- Tunnare orderböcker för industrin
- Rekordpriser för svensk åkermark
- Bopriserna på väg upp igen
- Rekordstor löneklyfta mellan direktörer och arbetare
- Pojkdröm på räls minne blott

Carnegie sålt till riskkapitalbolag

Riksgälden sålde på onsdagen investmentbanken Carnegie. Köpare är riskkapitalbolagen Altor och Bure.
Carnegie kämpade förra året för sin överlevnad och övertogs i november av Riksgälden för att rädda den finansiella marknaden.

Säkrare för barn på nätet

Skyddet för barn på nätet skärps genom ett avtal mellan bland annat mötesplatserna Facebook, Myspace och Youtube.
Överenskommelsen innebär att det inte ska gå att söka personliga profiler på personer under 18 år och det ska vara lätt att rapportera mobbning och trakasserier.
Avtalet undertecknades i Bryssel på tisdagen och senast i april ska de olika mötesplatserna på nätet informera EU-kommissionen om hur de tillämpar avtalet.
De kommande tre åren satsar EU också en halv miljard kronor i olika projekt för att motarbeta mobbning, rasism och att vuxna söker sexuell kontakt med barn via nätet.

KO vill förbjuda avtal som förlängs automatiskt

Konsumentombudsmannen, KO, kräver förbud mot avtal som förlängs automatiskt när avtalsperioden gått ut.
KO anser att det är oskäligt att en konsument måste agera för att ta sig ur ett avtal och att det bara gynnar säljaren. Avtalsmodellen förekommer i flera branscher, men KO har valt att ta tv-bolaget Canal Digital till Marknadsdomstolen. Fälls bolaget kan det få stor betydelse för flera branscher.

Tunnare orderböcker för industrin

Tågkonjunkturen fortsätter att bita sig fast i Sverige och orderingången för industrin är sämre än väntat.
Mellan tredje och fjärde kvartalet förra året sjönk orderingången med nästan åtta procent. Och allra tuffast är de för fordonsindustrin, som backade med över 14 procent. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Rekordpriser för svensk åkermark

Förra året steg priset på svensk åkermark med i genomsnitt 22 procent. Medelpriset per hektar låg på 77 242 kronor. Dyrast är marken i Skåne, Mälardalen, Västra Götaland och Östergötland. Sedan 2005 har priserna på svensk åkermark ökat med 92 procent, enligt LRF Konsult. I år väntas prisrallyt mattas av på grund av fallande spannmålspriser och dyrare bensin och diesel.

Bopriserna på väg upp igen

Priserna på bostäder steg under januari. Medelpriset för en villa gick upp med fyra procent samtidigt som bostadsrätten blev 5 procent dyrare. Mest stiger priserna i Stockholm och Göteborg, skriver E24.
Uppgången beror framför allt på Riksbankens historiska räntesänkning i december.

Rekordstor löneklyfta mellan direktörer och arbetare

Löneklyftan mellan direktörer och industriarbetare fortsätter att växa. Landets 50 högst betalda direktörer tjänar 51 gånger mer än en svensk industriarbetare. Det visar en sammanställning från LO. För fem år sedan var motsvarande skillnad 22 arbetarlöner. Sammanställningen visar också att cheferna på de tio största riskkapitalbolagen var 27 miljoner kronor.

Pojkdröm på räls minne blott

Och så en nyhet som svider i många pojkhjärtan.  Märklin, den tyska tillverkaren av modelltåg, har gått i konkurs.
Det 150-åriga bolaget har i flera år brottats med minskad försäljning och växande förluster. Orsaken är att barn i dag hellre spelar dataspel än kör modelltåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".