2009-03-18

Slakterier skållade ihjäl grisar
Proteststorm väntas mot taxeringsvärden
Krisen ökar sparandet
Hård kritik mot Ikano Bank
Maths O Sundquist förlorade imperium

Slakterier skållade ihjäl grisar
Levande grisar skållades till döds vid fyra svenska slakterier förra året. Det visar en granskning som Ekot gjort av dokument från Livsmedelsverket. En orsak till skållningarna kan vara ökad stress på slakterierna på grund av att antalet slakterier minskat. Men det här är inte första gången grisar kokts levande på svenska slakterier. Ekot har tidigare avslöjat flera liknande fall. Scan, som äger de nu aktuella slakterierna, anser att den mänskliga faktorn orsakat olyckorna.

Proteststorm väntas mot taxeringsvärden
Det genomsnittliga taxeringsvärdet stiger med 34 procent. I dagarna får landets villaägare sina nya taxeringsvärden i brevlådan. Taxeringen motsvarar 75 procent av marknadsvärdet på huset 2007. Eftersom villapriserna sjunkit i finanskrisens spår, räknar Skatteverket med att många fastighetsägare kommer att överklaga värderingen. Men trots den förändrade marknadsbilden anser Skatteverket inte att det är lättare i år än tidigare att få taxeringsvärdet ändrat.

Krisen ökar sparandet
Lågkonjunkturen gör att de svenska hushållen spenderar mindre och sparar mer. Fjärde kvartalet förra året steg sparandet till en rekordhög nivå, rapporterar Statistiska Centralbyrån, SCB. Samtidigt var det första gången på 15 år som konsumtionen minskade. Eftersom de flesta hushåll fått ökade inkomster handlar sparandet, enligt SCB, inte om minskad köpkraft utan om psykologi.

Hård kritik mot Ikano Bank
Konsumentombudsmannen, KO, anser att Ikano Bank vilseleder konsumenterna. I sin reklam hävdar banken att banklånen är helt utan dolda avgifter. Trots det tar banken ut en aviavgift och har rätt att när som helst börja ta ut en avgift för lånet. För att stoppa marknadsföringen drar KO därför Ikano Bank inför Marknadsdomstolen.

Maths O Sundquist förlorade imperium
Dragkampen mellan finansmannen Maths O Sundquist och investmentbanken Carnegie är över. Tidigare i veckan kom dom båda överens och ställde med några timmars varsel in auktionen av Sundquists företagsgrupp Skrindan. Överenskommelsen innebär att Carnegie tar över Skrindan och att Maths O Sundquist blir skuldfri. Finansmannens miljardskuld hos Carnegie bidrog till att staten i slutet av förra året tog över banken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista