2009-04-22

- Lägre boräntor efter riksbankens sänkning? - här är det bäst att stoppa pengarna
- Kommunerna följer inte skuldrådgivningslagen
- AMF kräver att Elmehagen betalar tillbaka
- Inget organiserat sabotage bakom kycklingglaset

Lägre boräntor efter riksbankens sänkning? - här är det bäst att stoppa pengarna
I veckan meddelade riksbanken att man  sänker reporäntan med 0,5 procenthenheter, till en nivå på 0,5 procent. Det för att dämpa effekterna av den ekonomiska nedgången och stimulera hushållen till att konsumera mer.
För många kan sänkningen ge billigare bolånekostnader, när flera av bankernas räntor också följer med nedåt. 
Annika Creutzer chefredaktör för Pengar 24 och plånbokens expert på privatekonomi ger tre alternativ för vad som är bäst att göra med de hundralappar som eventuellt blir över om boendekostnaderna minskar:- Har du ingen buffert alls är det hög till att spara till en buffert, för det kan bli tufft. Man bör om möjligt ha åtminstone utgifter för två månader på ett buffertkonto. I andra hand amortera på bolånen för att få ner risken, för räntorna kommer gå upp igen.
Har du låga bolån och ett tryggt jobb så att du inte behöver oroa dig så är det ett bra tillfälle att utnyttja ROT-möjligheterna som finns i de skattesubventionerade hustjänsterna. Investera i boendet är en bra idé om man har en god ekonomi i övrigt.

- Kommunerna följer inte skuldrådgivningslagen
Många kommuner i Sverige lever inte upp till lagen när det gäller att erbjuda budget och skuldrådgivning till sina invånare. Det visar en granskning som Konsumentverket har gjort. I tio av landets kommuner saknas budget och skuldrådgivning helt, trots att det är en lagstadgad verksamhet, och i fler än en tredjedel av kommunerna får man vänta i mer än en månad på att få hjälp, i vissa så länge som två år.
Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson säger i ett pressmeddelande att det här inte är acceptabelt.


- AMF kräver att Elmehagen betalar tillbaka
Det är inget samordnat sabotage som legat bakom de många fynden av glasbitar och föremål i kyckling som gjorts runt om i landet den senaste månaden. Den slutsatsen drar Rikskriminalpolisen, som nu blåst av insamlingen av anmälningar, skriver Dagens Nyheter. 
Och trots att analysen av matfynden inte är klar än så konstaterar Polisen alltså redan nu att det rör sig om enskilda och av varandra oberoende fall, och att det inte finns någon organisation bakom.


- Inget organiserat sabotage bakom kycklingglaset
Styrelsen i AMF pension kräver att före detta VDn Christer Elmehagen betalar tillbaka pengar till bolaget, eftersom man menar att han har fått ut mer pensionspengar än vad man hade kommit överens om .
Och efter att flera utredningar gjorts kring turerna runt den tidigare vdn:s pensionspengar konstaterar AMF också att Elmehagen gjorde sig skyldig till avtalsbrott när han flyttade sitt eget pensionskapital från en sparform till en annan för att undvika ett återtag.
Nu hoppas styrelsen på att lösa frågan genom en förlikning.

För Att ta tillvara spararnas intressen i härvan har ägarna LO och Svenskt Näringsliv utsett en advokat, Axel Calissendorff, som ska vara de försäkrades ombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".