2009-04-29

- Razzia mot mejerijätten Arla
- Utbrett fusk med datummärkning av kött
- Salmonella i Icas köttfärs
- Kassorna minskar för detaljhandeln
- Gott om Östersjötorsk igen
- Fortsatt tufft för småföretagen
- Premiär för skånsk färskpotatis

Razzia mot mejerijätten Arla
Konkurrensverket genomförde igår en razzia mot den danska mejerijätten Arlas kontor i både Stockholm och Danmark. Orsaken är misstankar om att Arla missbrukar sin dominerande ställning och dumpa priserna på mjölk och mejerivaror. I vintras blev Arla huvudleverantör till Coop och det är det avtalet som väckt Konkurrensverkets misstankar.
Danska Arla är Europas största mejeriföretag och har tidigare fått hård kritik för sin dominerande ställning på den danska markanden.

Utbrett fusk med datummärkning av kött
Flera livsmedelsföretag fuskar med datummärkningen på köttprodukter.
Köttet märks som nyförpackat, trots att det kan ha legat i lagret upp till tio dagar. Det visar en granskning som Ekot har gjort.
Granskningen visar att åtminstone sju kött- och charkföretag som levererar produkter till vanliga matbutiker fuskat med datummärkningen.

Salmonella i Icas köttfärs
Butikskedjan Ica tvingades i veckan återkalla 400 förpackningar blandfärs. Orsaken är att Ica hittade salmonella i den importerade färsen, som såldes under Icas eget varumärke över hela landet.

Kassorna minskar för detaljhandeln
Detaljhandeln fortsätter att backa. Under mars månad minskade försäljningen med 1,7 procent jämfört med samma månad förra året. Allra mest tappar leksakshandeln. Tufft är det också för dyra sällanköpsvaror som möbler och järn- och bygghandeln. Sporthandeln går däremot trenden och ökar sin omsättning. 
Det visar statistik Handelns Utredningsinstitut och Statistiska Centralbyrån.

Gott om Östersjötorsk igen
Nu kan det åter vara fritt fram att äta Östersjötorsk. Orsaken är att den tidigare hotade torsken nu återhämtat sig nästan helt och hållet.
Det säger Sture Hansson, professor i marin ekologi, till flera medier.
Hans bedömning är att uppgången för Östersjötorsken de senaste två åren gjort att det nu finns lika mycket lekmogen torsk i Östersjön som på 1960-talet.
Fortsätter utvecklingen överväger Världsnaturfonden att ta bort sin varning för Östersjötorsken.

Fortsatt tufft för småföretagen
Småföretagen fortsätter att kämpa mot lågkonjunkturen. Sedan i höstas har orderingången, omsättning och sysselsättningen minskat kraftigt. Och någon ljusning är inte i sikte.
Det visar Konjunkturindikatorn från Swedbank och Företagarna.

Premiär för skånsk färskpotatis
Ett säkert vårtecken kom i helgen. Då plockades den första svenska färskpotatisen på skånska Bjärehalvön.
Kilopriset på 500 kronor är nästan i klass med nyårshummern, som kostade 590 kronor i Bohuslän. Men till Valborgsfirandet beräknas priset sjunka till 200 kronor. enligt branschorganisationen Svensk Potatis.