2009-05-27

Kvinnolönerna fortsätter släpa efter männens
Handeln hoppas på sommarturisterna
Kronkursen gynnar Systembolaget
Plågade danska grisar sänker köttpriset
Försäkringskassan ökar tempot i utbetalningarna
Enklare för utländska medborgare få svenskt id-kort

Kvinnolönerna fortsätter släpa efter männens
Kvinnor har fortfarande lägre lön än män. Förra året var genomsnittslönen för kvinnliga tjänstemän inom den privata sektorn 28 200 kronor i månaden. Det var nästan 8 000 kronor mindre än vad manliga tjänstemän fick.

Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån.

Handeln hoppas på sommarturisterna
Lågkonjunkturen gör att handeln räknar med den sämsta sommarförsäljningen på tio år. Branschorganisationen Svensk Handel tror att tillväxten blir noll eller en procent under sommarmånaderna. Förhoppningen är att den svaga kronan både ska locka köpglada, utländska turister till Sverige och få svenskarna att spendera semesterkassan här hemma.

Kronkursen gynnar Systembolaget
Den svaga svenska kronan gör också att färre svenskar åker över gränsen till grannländerna för att köpa öl och sprit. Det konstaterar Systembolaget vars försäljning ökat hittills i år. Ökningen märks framför allt i södra Sverige samt i bolagets butiker vid gränsen mot Norge och Finland.

Plågade danska grisar sänker köttpriset
Fläskköttet på det svenska matbordet är allt oftare från Danmark. Orsaken är att det danska köttet är billigare än det svenska. Det beror bland annat på mindre stränga djurskyddsregler, vilket sänker produktionskostnaderna. Danska grisar lever ofta i bur hela livet och får knorren avklippt för att ta mindre plats. Men en granskning från Ekoredaktionen avslöjade i veckan svåra missförhållanden på de danska gårdarna och under slakttransporterna.

Försäkringskassan ökar tempot i utbetalningarna
I sommar ska Försäkringskassan bli snabbare på att betala ut ersättningar. Detta tack vare ett nytt elektroniskt system som underlättar för socialkontor och Kronofogden att utbyta information. Det påskyndar kontrollen av vilka ersättningar en person har rätt till och gör att utbetalningen kan göras snabbare, uppger Ekoredaktionen.

Enklare för utländska medborgare få svenskt id-kort
I nästa vecka blir det lättare att få ett svenskt id-kort även för personer som inte är svenska medborgare. Från och med måndag utfärdar Skatteverket id-kort till personer som fyllt 13 år och är folkbokförda i Sverige. Plånboken uppmärksammade i somras problemet för utländska medborgare att få en svensk legitimation. Orsaken är att det tidigare krävdes ett svenskt pass eller legitimation för att få ett id-kort hos banker eller polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista