2009-07-08

Reporäntan sänks
Bensinen allt billigare
Pensiönärer reser mest
Dyrast i Japan

Reporäntan sänks
Onsdag 8 juli sänker Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,25 procent. Riksbankens beslut väckte förvåning bland experter som inte trodde att det skulle komma någon ytterligare sänkning just nu.
Sitt överraskande beslut motiverar Riksbanken med att det ekonomiska läget försämrats sen den senaste räntesänkningen i april och att de på det här sättet vill dämpa fallet. Styrräntan förväntas ligga kvar på den här låga nivån det närmaste året.

Bensinen allt billigare
Semestertider brukar betyda höjda besinpriser på grund av det ökade trycket från bilburna semesterfirare. Men så icke i år. Tvärtom fortsätter kurvan för bensinpriset nedåt.
De ledande bensinbolagen sänker nu priset på en liter 95-oktanig bensin med 20 öre till 12 kronor och 29 öre. Sedan några veckor har då literpriset på bensin sjunkit med sammanlagt en krona och tio öre. Detta förklaras med sjunkande världsmarknadspriser.

Pensiönärer reser mest
Sex av tio svenskar reste utomlands på semestern ifjol. Mest benägna att resa utomlands är invånarna i Stockholms län och sett till åldern är det 60-plussarna som är de mest resglada. Detta enligt en enkätundersökning som försäkringsbolaget If har gjort.

Dyrast i Japan
Hamnar de resande svenskarna i Österled så gör de bäst i att ta med sig den Stora plånboken. För världens dyraste stad för utlänningar är numera japanska Tokyo. En annan japansk stad, Osaka, intar silverplatsen medan Rysslands huvudstad Moskva kommer trea. Dyrast i norden är Köpenhamn som kniper sjunde platsen.
Stockholm kvalar inte ens in på denna topp 50 över världens dyraste städer. Rankningen är gjord av konsultbolaget Mercer.