Ackumulerad inkomst:

Beräkningen avser statlig inkomstskatt. Syftet med reglerna om särskild skatteberäkning för ackumulerad inkomst är att lindra skatteeffekterna för deklaranten.

En ackumulerad inkomst är en inkomst som hänför sig till minst två år men som beskattas vid ett tillfälle. På grund av att den statliga skatten är progressiv (skattesatsen ökar vid stigande inkomst) för fysiska personer och dödsbon kan inkomsten komma att belastas med en högre skatt än om den beskattats successivt under de år som den hänför sig till.

Om du under de år som den ackumulerade inkomsten avser haft inkomster som du betalat statlig inkomstskatt för har detta betydelse för hur stor skattelindring du får när den särskilda skatteberäkningen för ackumulerad inkomst görs.

Vad krävs?

  • utbetald inkomst ett år som avser minst två år
  • omfattar inkomstslagen tjänst eller näring
  • den ackumulerade inkomsten måste vara minst 50 000 kronor
  • den beskattningsbara inkomsten måste överstiga den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt med minst 50 000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".