Film om pengar

Filmrecensenten Göran Everdahl tipsar om film och TV-serier om pengar och ekonomi:

Dokumentärfilmer:

Capitalism a love story : Dokumentärfilmaren och humoristen  Michael Moores försök att reda ut hur finanskrisen började. Filmen handlar precis som Moores andra filmer om klasskillnader och hur de uttrycker sig. Moore har förmågan att förklara komplicerade ekonomiska skeenden så att man fattar.

Inside job : Gör ett fantastiskt jobb med att förklara tåggången i den ekonomiska krisen. Utgångspunkten  är att ta reda på hur finanskrisen uppstod och att försöka hitta de skyldiga. Har precis gått på bio men kommer på DVD i sommar.

Spelfilmer:

Wall Street: Oliver Stones film om rovkapitalismen på 80-talet. Mest känd för Michael Douglas porträtt av den skrupelfrie finanshajen Gordon Gekko som trots sina tvivelaktiga metoder blev en hjälte för många riktiga börsmäklare på Wall Street.

Jätten: George Stevens mastodontfilm från 1956 med James Dean, Elizabeth Taylor och Rock Hudson i huvudrollerna. Är lite seg men häftig på det sättet att den försöker beskriva hur Texasbor ur olika samhällsklasser påverkades av oljan.  

Lornas tystnad: Belgiskt drama om illegal invandrare som till varje pris vill ha råd att gifta sig med sin pojkvän och är beredd att offra en hel del för det.

Barnet: Precis som Lornas tystnad gjord av det belgiska brödraparet Jean-Pierre och Luc Dardenne. Filmen handlar om ett ungt fattigt par där killen som är väldigt avtrubbad och skadad säljer parets lilla baby.

Överflödiga människor: Franskt drama som utspelar sig på en arbetsplats och handlar om de konflikter som uppstår där mellan fack och arbetsgivare. Mest minnesvärd för den karismatiske fackrepresentanten som spelar sig själv.

TV-serier:

Dallas: Serien var från början tänkt att vara ett relationsdrama i stil med Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap. Men intrigen drogs allt mer åt huvudskurken J.R Ewings lurendrejerier i oljebranschen. En oerhört underhållande serie ett bra tag men höll tyvärr, som så många populära TV-serier, på allt för länge.

Downton Abbey: Brittisk serie som utspelar sig i och kring godset Downton Abbey. Huvudtemat i serien utgår från vem som ska ärva godset och hur man ska para ihop folk så att arvet hamnar på rätt ställe.