Varför har vi alltid druckit så mycket mjölk?
Mjölken har stått högt i kurs i Sverige sedan början 1900-talet, men med nya forskarlarm om att drycken inte bara är bra för hälsan har konsumtionen minskat. Foto: Hasse Holmberg/TT

Den älskade mjölken

Mjölk
8:15 min

I Sverige har mjölken haft en stark ställning hos befolkningen under hela 1900-talet. Trots olika larm har mjölkbranschen klarat att förnya sig och övertyga oss om mjölkens förträfflighet, inte minst för barns hälsa. Men de senaste tio åren har något hänt. Vi konsumerar inte mjölk på samma sätt längre. Samtidigt har flera forskare kunnat påvisa negativa effekter av den vita drycken. För bara en vecka sedan kom en ny svensk forskningsrapport som visar att stor konsumtion av mjölk kan förkorta livslängden. Etnologen Håkan Jönsson har skrivit en doktoravhandling om mjölkens roll i svensk kultur. Han ger sin syn på den nya forskningen och berättar hur det kommer sig att mjölken så länge setts som ett grundläggande livsmedel i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".