Vad innehåller värmeljusen?
Vi tänder miljontals av dem varje år, men alla vet inte att de vanligaste och billigaste innehåller paraffin, som kan vara skadligt både för hälsan och miljön. Foto: TT Nyhetsbyrån

Paraffinet i värmeljus skadligt

Ofta svårt att veta vad ljusen innehåller
18 min

I Sverige tänder vi otroliga mängder ljus. Närmare bestämt hela 300 miljoner värmeljus per år, och många av dem nu till jul. Forskning visar att de billigaste och vanligaste värmeljusen som helt eller delvis består av paraffin kan vara skadliga för såväl vår hälsa som för miljön. När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som dessutom spär på växthuseffekten. De anses också vara mer brandfarliga än ljus helt gjorda av stearin. Trots detta väljer några av de största butikskedjorna som har egna värmeljus att inte skriva ut vad de innehåller på förpackningarna. Lars Barregård, professor vid Sahlgrenska Akademin på Göteborgs universitet och Cecilia Uneram från Brandskyddsföreningen berättar om hur vi som konsumenter ska tänka kring paraffinljus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".