Hur riskfritt är det med seniorlån?
Många drömmer att på ålderns höst kunna infria drömmar och leva ett fritt och bra liv. Det förstår banker och kreditinstitut som lockar med förmånliga seniorlån. Men hur riskfritt är det egentligen? Foto:Boe Torstein/TT Nyhetsbyrån

Riskfritt med seniorlån?

Seniorlån
16 min

Banker och kreditinstitut lockar pensionärer med resor, frihet och konsumtion på äldre dar om de väljer att ta ett så kallat seniorlån. Annonserna talar om ett lyckligt liv där man enkelt kan låna, utan att varken behöva amortera eller betala ränta. Men verkligheten ser inte riktigt ut så. Att belåna sin bostad behöver inte vara riskfritt och dessutom är räntorna högre än för ett vanligt banklån. Karl-Örjan Norheden är 70 år och har en bostadsrätt som stigit i värde de senaste åren. Han är en av alla de äldre som uppvaktas för att låna på sin bostad. Svensk Hypotekspension är ett av de kreditinstitut som marknadsför sig allra flitigast just nu. Institutets vd Lennart Grabbe svarar på frågor i studion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".