Betalningsanmärkning
Att få en betalningsanmärkning kan bli påfrestande i det vardagliga livet. Ofta får personen varken tillgång till bankkort eller rätt att hyra bil eller skaffa ny bostad. Fotot: Fredrik Sandberg/TT

Tre års mardröm för tre obetalda räkningar

Det borde räcka med att man betalar det man är skyldig
17 min

Mikael är en av alla dem som levt med en betalningsanmärkning. För honom gjorde en sjukhusvistelse, bristande kommunikation och lite slarv att han fick anmärkningen. De tre räkningar som han inte betalade i tid handlade om småsummor. Men konsekvenserna blev större än han någonsin kunnat drömma om. Livet blev plötsligt mycket begränsat. Att skaffa en ny bostad, hyra bil, skaffa fler tv-kanaler eller betala med kort blev plötsligt omöjligt. Till slut drabbades han av en depression och tvivlade på om han skulle orka leva vidare. I studion diskuterar Lisabeth Persson, vice ordförande för föreningen Insolvens och  Eva Sonidsson, ledamot i civilutskottet för Socialdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".