Carina och Ulf Matsson marknadsför sitt lammkött som närproducerat.
1 av 2
Carina och Ulf Matsson marknadsför sitt lammkött som närproducerat. Foto: Matilda Hellstadius Rangborg/Sveriges Radio
Marknad.
2 av 2
Det har blivit allt mer populärt med närproducerade livsmedel. Foto: Christine Olsson/TT

Trend med närproducerat - men vad menas med det?

"Det finns inget enkelt svar"
9:16 min

Begreppen närodlat och närproducerat hörs allt oftare och har blivit viktiga ord i marknadsföringen av livsmedel. Men vad säger det egentligen att något är närodlat eller närproducerat? Är jag en bättre konsument om jag handlar närproducerade varor? Hör bland andra lammuppfödarna Carina och Ulf Matsson och Jan Bertoft, Sveriges Konsumenter.

Reportage av Matilda Hellstadius Rangborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".