Oxfilé med rosepepparsås och potatisgratäng

Huvudrätt för 4 personer

  • 4 höga mittbitar av oxfilé á 170 g
  • Smör
  • Rosepepparsås
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 3 msk krossad Rosepeppar
  • ½ Tsk grovmalen svartpeppar
  • ½ Tsk fransk senap
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 3 dl grädde

1: Sätt ugnen på 200 C.
2: Förstek oxfilén i smör, salta och peppra.
3: Lägg oxfilén på en ugnsform och stek färdigt i ugnen. (Medium 65C)
4: Börja med såsen.
5: Smörfräs rosepeppar, lök och svartpeppar i en kastrull hastigt.
6: Blanda ner fransk senap, vatten, kalvfond och grädde.
7: Låt såsen koka till lagom konsistens, smaka av med lite salt.


Potatisgratängen:

  • 1 kg potatis, tunt skivat
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackad
  • ½ Dl riven Ost
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt och nymalen vitpeppar

1: Sätt ugnen på 150 C.
2: Blanda potatis, lök, vitlök och ost i en bunke.
3: Lägg potatisblandningen på en smord ugnsform.
4: Blanda grädde och mjölk i en bunke, salta och peppra.
5: Häll över gräddblandningen och låt grädda i ugnen i ca 40 minuter.

Tips: Gratängen kan tillagas i förväg och sedan värmas upp i små skålar.