Försöksråttan av Birgit Häggkvist

Vårt samhälle är fritt och demokratiskt och alla människor är lika mycket värda – heter det. Men hur långt har vi egentligen kommit? Är det inte så att stora delar av vår mänskliga samvaro fortfarande styrs av primitiva instinkter, som vilja till makt och förakt för svaghet? En läsning av Birgit Häggkvists Försöksråttan från 2001 ger oss tydliga exempel på att det kan vara just så.

Boken innehåller fyra berättelser som på olika sätt gestaltar frågor om makt, om överordning och underordning: en pappa som njuter av makten han har över sina barn, en ”tattarflicka” som alla inklusive skolläraren har rätt att skratta åt, en gängledare som inför möjligheten att få ”en andra chans” helt plötsligt befinner sig i underläge inför ”kvinnan bakom skrivbordet”. 

Den längsta, mest utvecklade och även mest obehagliga är den berättelse som givit samlingen dess namn: Försöksråttan. Här befinner vi oss inne i en mobbares huvud. Vi får följa alla de illvilliga steg som innebär den totala nedbrytningen av en klasskamrat, från att utse offret, via alla de elaka påhitten, till det tragiska slutet. Mobbaren är beräknande, iskall och i total avsaknad av medmänsklighet. Men inte ensam skyldig! Alla är medskyldiga, även läraren och andra vuxna som väljer att inte se.  

Det sammanhållande temat igenom bokens berättelser är vårt förakt för svaghet, alltså läran om att den starke har rätt att härska över den svage och att den svage är föraktlig eftersom han låter sig behärskas. Läsningen väcker starka känslor och ingen lär ta sig igenom texterna oberörd. De väcker också funderingar om hur vi ska bygga ett samhälle där den svages rätt skyddas. Slutligen måste det sägas: detta är inte en bok du ska välja om du har tänkt dig lite lagom lättläst och lättsmält kvällsunderhållning – den kommer att hålla dig grubblande hela natten. 

Martin Idehall, medlem i Boklunden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista