Macbeth av Giuseppe Verdi Göteborgsoperan 2 feb - 17 april 2008

Verdi blev efter premiären av Macbeth beskylld för att inte förstå Shakespeare och känslan i verket. Detta gjorde Verdi mycket irriterad då han sedan barnsben läst Shakesperares verk och ansåg att han visst hade känsla för att tolka mästaren. Jag är böjd att hålla med den käre Verdi för en mer målande och färgsprakande dramatik får man leta efter i operalitterturen.

Många anser att detta också  var Verdis brott med den italienska operatraditionen, belcanto, men där är jag inte lika övertygad då jag anser att akt 1 och 2 klart hör hemma här, aria, duett och ensemble med andra ord en klassisk nummeropera.

Handlingen utspelar sig i Skottland under medeltiden och i Göteborgsoperans uppsättning har regissören David Radok flyttat handlingen till en klassisk nutid. Macbeth är härförare i kung Duncans arme och på hemväg från en drabbning träffar han på några häxor som ser hans öde och berättar för honom att han skall bli kronprins och att hans kamrat Banquo skall bli anfader till framtida regenter.

Kort därpå utser kungen Macbeth till kronprins. Macbeth skriver ett brev till sin fru där han berättar allt! Hon blir väldigt exalterad och hon går riktigt i spinn då kungen kommer att gästa kronprinsparet. Hon anser dock att de måste ta saken i egna händer och helt enkelt mörda kungen för att komma åt makten. Sagt och gjort! Macbeth är kung och det skottska folket lider väldigt under hans styre. Macbeth träffar åter häxorna och får då veta att han inte behöver frukta någon av kvinna född och ej heller om inte Birnhamskogen rör sig  mot honom.

Under hela regeringsperioden är Macbeth mer eller mindre metalt handikappad då han ser syner och beter sig mycket underligt. Den starka i familjen är Lady Macbet som försöker hålla huvudet högt men även hon veknar och drömmer hemska drömmar om deras illdåd innan hon dör. Operan slutar med att ädlingen Macduff mördar Macbeth och Duncans son Malcolm blir kung.

Denna opera är Lady Macbeths opera då hon är motorn i alla illdåd och utövar en enorm makt över sin make inte mins på det erotiska planet. Ladyn gestaltas av den italienska sopranen Francesca Patané och kära läsare från hennes första ton hade hade jag ståpäls över hela kroppen, jag svettades och kände mig oerhört upprymd.

Verdi önskade egentligen att Ladyn inte skulle kunna sjunga men nu när hon äntligen skulle det så skulle rösten vara hård, pressad och mörk så om du trodde att att opera handlade om skönsång så har du förvisso rätt men inte i det här fallet. Francesca Patané skulle gjort Verdi överlycklig, sedan Callas har jag inte hört en bättre Lady. J

ag skrek mig nästan hes av alla bravorop och känslan när hon kom in för att tacka för applåderna då hela publiken reste sig som en person går knappast att beskriva. Denna rollen kan hon framföra med samma framgång som i lördags i vilket operahus som helst i världen. Underbart en världssopran är i stan!

Macbeth gjordes av den alldeles fantastiske Mats Persson. Han gestaltade den ynkliga kungen på ett genialiskt vis i en ganska stel koreografi och med en röst som aldrig sviktar, bravo! Bygdens son Anders Lorentzon sjunger Banquos parti och som vanligt gör han mig lycklig med en fantastisk gestaltningsförmåga och en oerhört dramatisk basstämma. Göteborgsoperans kör och orkester under ledning av den dynamiske dirigenten Giancarlo Andretta klingade fantastiskt. Kära läsare rusa efter biljetter till en opera du aldrig kommer att glömma!

Thorvald Petterson, operarecensent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista