GRYMT - en pop-rock-musikal av Rickard Bergqvist, Sara Jangfeldt och Mattias Venge Göteborgsoperan 8 mars - 31 maj 2008

.I musikalen Grymt möter vi den snobbige Carl-Magnus som glider runt på en räkmacka genom livet, han ser dem han vill se och de ytliga värdena är viktiga. På sin examensdag blir han överkörd av en buss. Under tio år ligger han i koma för att plötsligt bara vakna upp. Hans personlighet är nu helt förändrad och han är ett under av empatisk förmåga. Hans standaruttryck är -Om det är det du vill, så vill också jag det.

Hans familj har betraktat honom som död och ”investerat” alla hans tillgångar i olika utvecklingsprojekt. Hans två yngre bröder hade ingen aning om hans existens. Familjen klarar liksom inte av att möta denna sociala katastrof i en värld där egot är allena rådande. Slå dig fram, investera, bevaka dina rikedomar, trampa på människor som står i din väg. Ja, detta är vägen till ”lycka”.

Grymt visas först på Göteborgsoperans Skövdescen som är av det lilla formatet och det är i sanning fullt på scenen då de tio artisterna befinner sig där samtidigt. Närheten till scenen skapar en magisk stämning och jag kan inte värja mig för det känslosvall de ofantligt duktiga artisterna förmedlar. Scenografin är enkel och består av en halvcirkel med balkong, överscen, som är försedd med en trappa i vardera sida. Under balkongen är musikerna placerade bakom vita draperier.

Ännu en gång reflekterar jag över hur många gudabenådade sång och dansartister vi har i detta land, vi är så bortskämda. Detta är en musikal som vänder sig till den yngre publiken och fattar ni vad mallig jag blir när jag som 49 åring rycks med och bara njuter av att finnas i detta sammanhang och jag vill faktiskt inte se det som gubbsjuka! Som Carl-Magnus möter vi Alexander Lycke och han äger scenen med sin fantastiska karisma.

Hans föräldrar gestaltades av Cecilia Wrangel och Kim Sulocki och dras känslomässiga kyla var grym. Carl-Magnus tidigare flickvän och senare styvmor tolkades av Jenny Silver, det är riktigt roligt att hon valt musikalbanan, hon är riktigt bra! Carl-Magnus småbröder, Tobias Ahlsell och Oscar Pierrou Lindén är riktigt grymma dansare och scenpersonligheter. För kvällens starkaste prestation stod Anna-Maria Hallgren för i rollen som Vera, Carl-Magnus själsfrände. Hon förmedlar så mycket känsla med sitt fantastiska röstmaterial, Bravo!

Med ytterligare några föreställningar så kommer ensemblen att bli ännu mer trygg och då kommer också koreografin kännas mer naturlig. Föreställningen spelas på Skövdescenen till och med den 5  april. Därefter följer en turné i regionen för att den  7 maj landa på Göteborgsoperans lilla scen. Jag njuter verkligen av denna uppsättning som fångar mitt intresse och jag är ganska övertygad om att man vinner den yngre publiken, ja upp till 50-60 års åldern!

Thorvald Pettersson, operarecensent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".