Eugen Onegin av Pjotr Iljitj Tjajkovskij Göteborgsoperan 29 mars - 10 maj 2008

Detta är en opera jag inte kände jättemycket för att se, men skam och vanära, vad jag bedrog mig! Kära läsare rusa efter biljetter och låt er förföras av Tjajkovskijs underbara musik. Återigen har Göteborgsoperan lyckats att göra en föreställning i världsklass!

Vi befinner oss i en idyllisk landsortsmiljö med borgerliga förtecken, allt andas harmoni och lycka. Men hur är det egentligen med Larinas äldsta dotter Tatjana?

Likt tjuren Färdinand som trivs under sin korkek drunknar Tatjana i romantisk litteratur på sin parkbänk. Då granne, Lenskij, kommer på besök har han en god vän med sig, Eugen Onegin. Lenskij och Tatjanas yngre syster Olga flirtar lite med varandra medan Onegin väcker Tatjanas känslor. Tajana vet inte riktigt hur hon skall hantera den flammande låga hon känner i sitt bröst men till slut skriver hon ett brev till Onegin och berättar om sina känslor.

Onegin läser brevet och söker upp Tatjana. Han förklarar för henne att han ser henne som en syster, ja kanske något mer, varpå han avvisar henne. Tatjana är förkrossad! På Tatjanas namnsdagsfest dyker Onegin upp och hon känner sig mycket obekväm. Onegin bjuder upp henne till dans och det är i sanning en kylig ”svängom”. Onegin uppvaktar nu istället Olga och detta gör Lenskij så svartsjuk att han utmanar Onegon, bästa vännen, på duell. I duellen förolyckas Lenskij.

Några år senare kommer Onegin till en fest hos furst Gremin och gissa vem som är Gremins fru, just det, Tatjana. Onegin gör allt för att vinna hennes kärlek och få henne att lämna Gremin. Tatjana förklarar för Onegin att han har hennes kärlek dock kommer hon aldrig att lämna sin man. Onegin är fullständigt gränslös och saknar allt vad spärrar heter.

Då han närvara på scenen är stämningen minst sagt spänd. Jag kände mig uppriktigt förbannad på Onegin och så till den grad att jag vid hans applådtack inte gav honom den feedback han förtjänade, här visste jag inte att skilja på sak och person! Gabriel Suovanen gestaltade Onegin och detta var i sanning en fantomprestation, Bravo!

Hela föreställningen hålls i klassisk stil med fantastiska kostymer, en raffinerad scenografi som speglade varje scen på ett genialiskt vis. Både orkester och kör har en huvudroll i denna opera och jag bara njöt av allt välljud både från orkesterdiket och kören. I scenen då man firar Tatjanas namnsdag är det tre barn med på scenen, detta är fullständigt livsfarligt,de var så charmiga att jag fick kämpa för att inte bara fokusera vad de gjorde!

I rollen som Tatjana hörde vi den alldeles underbara Anna-Lena Persson, detta är en roll som passar den blivande världssopranen som handsken. Lenskij gestaltas av tenoren Nikola Matisic och jag är stum av beundran, sällan har jag hört en så vacker tenorstämma, detta är en man som kan lägga hela världen för sina fötter!

Olgas parti sjöngs av Ann-Kristin Jones, hon är en stor begåvning och har en underbar röst. Mars Almgren har en mycket liten roll då han gestaltade Tatjanas man, Gremin, men oj vad känslosamt hans djupa bas mullrade då han i sin aria förklarade för Onegin hur mycket han älskade sin fru, vilken underbar sångare.

Vidare medverkade Helena Döse i rollen som Larina och det var ett kärt återseende! Marianne Schell gjorde rollen som trotjänarinnan Filipjevna och snacka om att äga scenen, jag bara njuter av varje stund hon är på scenen. Det är en konst att göra en biroll till något stort utan att gå över gränsen!

Detta är en opera jag inte kände jättemycket för att se, men skam och vanära, vad jag bedrog mig! Kära läsare rusa efter biljetter och låt er förföras av Tjajkovskijs underbara musik. Återigen har Göteborgsoperan lyckats att göra en föreställning i världsklass!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista