Den trettonde historien av Diane Setterfield

Margaret Lea lever ett stillsamt liv i sin fars antikvariat, läser böcker och skriver en och annan biografi när hon emellanåt hittar en intressant och halvt bortglömd karaktär i de dammiga hyllorna. En dag kontaktas hon av den åldrade bestsellerförfattaren Vida Winter.

Winter har genom åren förbryllat och förargat många journalister genom att berätta den ena märkliga och orimliga historien om sitt ursprung efter den andra. Men nu vill hon att Margaret Lea ska skriva den slutgiltiga, sanna biografin.

Det blir en märklig resa i historien. Släktkrönikan Vida Winter berättar är full av hemligheter och oförklarade händelser. Det krävs rent detektivarbete av Margaret Lea för att ta reda på fakta i den djungel av osannolika trådar som Vida Winter fogar samman till en väv av galenskap, mystiska slott, tragedi och kärlek.

Med tydliga referenser till den viktorianska romanen lider ”Den trettonde historien” ingen brist på hasningar på vindar, mystiska ljud i källare, spöklika stämningar, lönndörrar och rejält egensinniga personer – onda och goda.

Det är en fantastisk och underbar berättelse som fick mig att känna för en bok som jag knappast känt sedan jag var i bokslukaråldern! Jag sveptes med av den bitvis kusliga stämningen och höll ibland i boken med svettiga händer. Jag häpnade, jag skrattade och jag led med berättelsens personer.

Boken skildrar miljöer och stämningar på ett mycket fint sätt och det är nästan lika spännande att följa parallellberättelsen om Margaret Lea som berättelsen om Vida Winters brokiga familj.

Susanne Mandrén, bokcirkeln Soppklubben