Sweeney Todd av Steven Sondheim Göteborgsoperan 15 maj - 8 juni 2008

Benjamin Baker arbetar som barberare i 1800-talets London. Han och hans fru har en liten dotter. Allt är en idyll tills Judge Turpin får syn på Benjamins vackra hustru. Turpin är som besatt och han utnyttjar sitt ämbete för att nå sitt mål. Man fängslar Benjamin och dömer honom på falska grunder och han deponeras till Australien. Turpin våld tar Benjamins unga hustru och slänger sedan ut henne. Turpin tar sig an Benjamins unga dotter, tro inte att hans hjärta mjuknat, nej hans plan är att när hon vuxit upp gifta sig med henne.

15 år senare har Benjamin lyckats fly från fångenskapen och återvänder till London, nu under namnet Sweeney Todd. Hoppet om återförenas med sin familj är det som driver honom till den stad som raserat allt. Han återvänder till Fleet Street och där möter han sin forna granne Mrs. Lovett som driver en usel pajrestaurang och av henne får han tillbaka sina rakknivar som hon sparat i alla år.

Han ställer upp i en raktävling och fullständigt krossar den kaxige motståndaren som dessvärre känner igen honom och blir Sweeney Todds första offer. Målet för Sweeney är naturligtvis att även förgöra Judge Turpin.....

Vad skall man då göra med alla döda kroppar? Jo, man mal ner kropparna och färsen får bli stommen i Mrs Lovetts köttpajer. Helt plötsligt är Londons sämsta sylta en välbesökt topp restaurang. Visst är det makabert!

I pjäsen finns en hel del bihandlingar som skapar en spännande helhet men navet är ändå Sweeneys hämndlystenhet och till slut förlorar även Turpin livet i den beryktade barberarstolen. 

Föreställningen framförs på engelska och med engelska solister från West End London. Scenografin är spännande och skapad av Borås bördiga Lars Peder Lindström. Han har använt hela scenrummet och skapat ett Londonmotiv med en halvdunkel gul-brun patina. Att ha hela orkestern fullt synlig på scenen var ett bra initiativ då detta bidrog till storstadsmyllret.

Ljussättningen var magnifik och förstärkte handlingen. Tänk vad man kan göra med en bra ljussättning. Inte en droppe blod på scenen dock flödade blodet i ljussättningen.

Det är en bra uppsättning med mycket duktiga solister överlag. Göteborgsoperans orkester är så bred i sitt kunnande, jag häpnar av beundran!

Vill man ha en stund av spänning så skall man bege sig till Göteborgsoperan och avnjuta Sweeney Todd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".