Smuts av Katarina Wennstam

Jonas, Jonas. Hur kunde det bli så?
Du som är en framgångsrik advokat, har en fru som älskar dig och två fina barn?
Varför blev du sexköpare?

Smuts handlar om Jonas Wahl. Han är framgångsrik advokat och försvarar offer för hedersrelaterat våld och är juridisk expert i TV vid rättegångar om trafficking. Det är klart att han ofta behöver jobba över på kvällarna, det är i alla fall vad han säger till sin fru. I själva verket går han till prostituerade för att köpa sex.

Smuts handlar också om människorna kring Jonas Wahl. Hans fru Rebecca är framgångsrik TV-chef, som känner att hennes perfekta liv håller på att glida henne ur händerna men förstår inte vad som är fel. Sonen Oliver får ingen kontakt med sin far och dottern Emma är på väg att upptäcka sin egen sexualitet.

Åklagaren Madeleine Edwards vet vad Jonas håller på med, men kan inte berätta det för någon, och kvinnorättsaktivisten Maria Allende jobbar på samma redaktion som Rebecca, men vågar inte prata med sin chef om sina misstankar om Jonas.

Katarina Wennstam har skrivit en roman om ett aktuellt ämne, utan att för den sakens skull bli vare sig agiterande eller moraliserande. Den är spännande, tankeväckande, uppseendeväckande och ställer frågor som ”kan man acceptera vad som helst i en relation?” och ”vem är det egentligen som går till prostituerade?”

För visst ställs fördomar på ända om sexköparen som en äldre, otvättad, ensam man, när sanningen är att det faktiskt kan vara din helt vanliga granne!

Annika Koldenius, medlem i bokcirkeln Boklunden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista