Eldfångaren av Nicholas Evans

Eldfångaren är skriven av Nicholas Evans, även känd för Mannen som kunde tala med hästar. Boken handlar om förbjuden kärlek, vänskap, lojalitet och svartsjuka. Huvudpersonerna är de två vännerna Ed Tully och Connor Ford, och Eds flickvän Julia Bishop.

Historien börjar på den amerikanska östkusten där Ed och Connor jobbar som luftburna brandmän med att bekämpa skogsbränder. Just den här sommaren råkar Julia, som jobbar som vildmarksledare för en grupp ungdomar, hamna mitt i det brinnande infernot då hon letar efter en av ungdomarna som rymt. Branden kommer att förändra deras liv för alltid.

Ed skadas svårt och förlorar synen. Julia som räddas av Connor, plågas av mardrömmar efter branden och har svårt att möta Connor igen. Ett komplicerat triangeldrama utvecklas och sätter vänskapen på hårda prov. Även om de personliga relationerna mellan dem är ansträngda och de långa perioder är åtskilda finns de alltid i varandras tankar. När Ed dör bestämmer sig Julia slutligen för att leta reda på Connor som befinner sig i krigets Afrika och återförena honom med det som binder ihop deras livsöden.

Det här är en god, lättläst bok som räcker länge. Språket är relativt enkelt utan några vidare målande beskrivningar, som det alltid tenderar att vara i översättningar. Boken är lätt att komma in i och den rekommenderas varmt!

Diana Lindberg, medlem i Boklunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista