1 av 2
Mary Poppins Foto: Mats Bäcker/PRESSBILD
2 av 2
Mary Poppins på Göteborgsoperan. Foto: Mats Bäcker/PRESSBILD

Göteborgsoperans Mary Poppins musikal av P.L Travers

Som den första teatern i världen har Göteborgsoperan fått lov att göra en egen version av musikalen om Mary Poppins. Det är både stort och unikt!

Regelsystemet för den här typen av produktion brukar vara mycket strikt där rättighetsinnehavarna till och med kan bestämma vilken typ av ljudanläggning som skall användas. Detta bara som en liten kuriositet i sammanhanget.

Mary Poppins presenteras som världens första ”super nanny” och vet minsann hur man handskas med barn. Vi befinner oss hemma hos familjen Banks som består av pappa Georg som  förtrycker sin lilla familj och de delar av omgivningen han kan påverka. Dock är han ganska hunsad på sitt arbete, mamma Winifred är oerhört kuvad och kämpar för att vara alla till lags men misslyckas ständigt.

Barnen i familjen Jane och Michael vill inget hellre än att få sina föräldrars kärlek och uppmärksamhet och för att lyckas med detta ställer de till med en massa bus.
Barnen har avverkat en hel hurv med barnflickor på kort tid.  Familjen lever i en känslokyla där pappans lynne styr och frustrationen över att barnflickorna byts ut på löpande band är stor. Då tar barnen till orda och formulerar nästa platsannons och gissa vem som snappar upp den? Jo, just det Mary Poppins!

Med klara, tydliga regler, mycket kärlek och galna, otroliga upptåg vinner hon busungarna Banks och hela familjens kärlek. En berättelse där det onda står mot det goda och det är inte svårt att välja sida. Denna musikalsaga berättas med stor charm och en enorm glädje! Detta är i sanning en grandios uppsättning med lekfulla till klassiska kostymer och en scenografi som för oss till Londons takåsar, förtrollade parker och familjen Banks lilla hus och där ljussättningen starkt bidrar till  föreställningens magi.

Mattias Carlssons koreografi är av yppersta klass och  precisionen är total i de stora dansnumren då alla är på scenen. Jag vill särskilt framhålla sotarnas takåsdans som för mina tankar till den mäktiga Riverdansen! Linda Olsson gör en underbar Mary Poppins och hennes förmåga är total och gränslös! Bert som är lite av navet i föreställningen, han bara finns där halvliggande på takåsen eller som ”Hötorgskonstnär” och självklarts som sotare. Rollen görs av den superbegåvade dansaren och sångaren Magnus Borén. Barnen Banks gestaltades i premiärföreställningen av Rebecka Edlund och Isak Cederberg. De utstrålade en äkta charm och spelglädje och var båda oerhört rappa i repliken, bravo!

Detta är en föreställning man måste uppleva! Det händer något på scenen hela tiden, det sprudlar av färger och liv. Repliker, sångnummer, dans och timingen är perfekt. Jag satt med ett mycket belåtet leende på läpparna hela tiden och jag kunde bara njuta av denna underbara show solister, ensemble och musiker bjuder oss på. Det som är extra stort och berömvärt är att man gjort en så gigantiskt bra och stor föreställning som för visso vänder sig till alla ålderskategorier men till den yngre publiken i synnerhet. Jag kan garantera att alla som ser denna uppsättning vill se den igen och igen och igen...

Ett tips till alla far- och morföräldrar är: Ge era barnbarn en musikalbiljett i julklapp och så beger ni er tillsammans till Göteborgsoperan och ser den bästa Mary Poppins man kan tänka sig! Delad glädje är ju dubbel glädje!

Thorvald Petterson

Mary Poppins musikal är baserad på berättelser av P.L.Travers och Walt Disneys film. Musiken är komponerad av R.M. Sherman & R.B. Scherman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista