Spar energi och gör en insats för miljön

Förmiddag måndag har handlat om energi och miljö. lagom till kylan och mörkret kommer på hösten kommer här konsumentrådgivaren Carina Alvéns fem förslag på energiåtgärder för det egna hemmet.

 

Sänk inomhustemperaturen

En minskning av inomhustemperaturen med en grad ger ca fem procents energibesparing. För ett normalt småhus som förbrukar 15 000 kWh/år för uppvärmning innebär det en besparing på 750 kWh/år eller ca 900 kronor/år vid ett energipris på 1,20 kr/kWh.

Tilläggsisolering av fönster

Mycket värme från huset försvinner genom fönstren. I ett 70-talshus står fönstren för ca en fjärdedel av värmeförlusterna. Är fönstren i dåligt skick kan du byta till sk energifönster. Utöver att sådana fönster minskar energianvändningen, dämpar de även buller utifrån. En annan fördel är att det inte behövs några radiatorer under fönstret för att motverka kallras. Värmesystemet i huset kan därmed förenklas och man kan ställa möblerna nära fönstren. Om tilluften till huset tas in genom ventiler vid fönstret krävs det att radiatorn är kvar för att kallt drag skall undvikas.

Tilläggsisolering av vindsbjälklag

Vindsbjälklagen svarar för ca 15 procent av värmeförlusten i ett vanligt enplans småhus. Tilläggsisolering av vindsbjälklag är ofta lönsamt, framför allt om den nuvarande isoleringstjocklek är mindre än 20 cm. Det är lönsamt att tilläggsisolera upp till ca 40-50 cm isolertjocklek. Det är viktigt att vinden är rätt ventilerad för att minska risk för kondens och mögel. Efter tilläggsisoleringen blir luften på vinden kallare och får sämre förmåga att ”ta till” sig fukt.

Använd ett grenuttag

Stäng av alla apparater varje kväll med den röda knappen på grenuttaget. Sparar massor av ström.

Energilampor
Byt ut till energilampor i hemmet. Sparar många kilowattimmar. Även om en lågenergilampa är dyrare i inköp så håller den betydligt längre än en glödlampa och den förbrukar mindre energi.

Om du ersätter en 60 W glödlampa med en 11 W lågenergilampa sparar du ungefär 500 kr under lågenergilampans livslängd, räknat på en elkostnad 1,20 kr/kWh (sep 2008).


BRA SIDOR FÖR ENERGITIPS OCH PRISJÄMFÖRELSER

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista