1 av 5
2 av 5
3 av 5
Nordsvensk från Bredared. Foto: Charlotte Brunmark
4 av 5
5 av 5

Förmiddags temasida om hästar!

Hästexperten Margareta Bendroth berättar om allt som är värt att veta om hästar.
Margareta är hästkonsulent på Hushållningssällskapet, och föder även upp egna travhästar på gården i Brunn.


Hästens historia

Ursprunget till hästen var djuret eohippus, som var 25 cm hög och levde för 65 miljoner år sedan. Eohippus liknade en räv, åt blad och hade inga hovar. Denna varelse utvecklades med tiden till en häst.

Hästen kallas ”vårt yngsta husdjur” och tämjdes för 6000 år sedan.
Avel och fölning

Hästens könsmognad beror på ras, men ofta är hästen runt 1, 5 år. Stoet bör vara tre år gammal innan det blir betäckt.

Hästar kan bli dräktiga hela livet och föder ett föl åt gången. Förmiddags expert Margareta Bendroth har varit med om ston som varit 25 år gamla och dräktiga.

Hästar är oftast inte brunstiga året om. De blir dräktiga när de vet att det är bäst att ”bli med föl” - på våren, så att de kan föda under vår eller sommar. Ett sto är dräktigt i elva månader.

Bra hemsida om föl: www.asvt.se , eller ring 0733-141316 ifall du t.ex. har ett sto som kan amma. 


En dag med hästen

På morgonen ska hästen ha hö och kraftfoder. Sen ska de ut i hagen. Vår expert Margareta Bendroths hästar får gå ute i hagen hela dagarna, och innan de tas in på kvällen måste man mocka deras boxar. Om du inte rider bör du ändå rykta hästen och se över varje dag att den inte har några skador. Det kallas att visitera hästen.Att ta hand om en häst

Att äga eller på annat sätta ta hand om en häst är ett stort ansvar. Hästen ska ha mat flera gånger om dagen, behöver utevistelse, ryktas, skos var sjätte till åttonde vecka, avmaskas.. Listan kan göras mycket lång. Men framför behöver man ha tid, råd (det kostar!) och kunskap om vad det innebär att ha ansvar för ett så stort djur.
Innan man köper häst kan det vara klokt att prova att vara skötare, medryttare eller fodervärd.

Det finns olika minimått på boxar och spiltor beroende på hur stor hästen är. Dessa mått kan du hitta hos www.jordbruksverket.se. Något som är nytt är att spiltorna ska bort. Man får alltså inte bygga nya spiltor, och i de spiltor som redan finns får hästen stå max 16 timmar.


”Den bästa sjukgymnastiken"

Två dagar i veckan åker personer med förvärvade hjärnskador och psykiska funktionshinder från Mölnlycke till Bollebygds ridklubb för att rida som rehabilitering.
Att rida och umgås med hästarna gör gott både i själen och i kroppen.


 Ridsporten

I hästprogrammen sänds även serien Ridsporten, där vi träffar människor som utövar olika ridgrenar såsom dressyr, hoppning, western och brukskörning i Sjuhärad.

Lyssna på avsnitten:
Bra hästlänkar:

www.sjv.se - Jordbruksverket. Här finns de flesta regler och bestämmelser som rör häst.
www.lansstyrelsen.se/vastragotaland - Länsstyrelsen i Västra Götaland. Har numera hand om djurskyddsfrågor.
www.djurskydd.se -  allmän information om djurskydd.
www.lrf.se - Lantbrukarnas Riksförbund. Här finns en del om häst, bl. a. om allemansrätt och vad som gäller vid avlivning av häst.
www.sva.se - SVA är ett kunskapscenter specialiserat på djurs sjukdomar och smittämnen samt hur de sprids mellan djur, till människan och i miljön.
www.hastmagazinet.com - här kan man hitta de flesta nyheter på hästområdet.
www.hippson.se/ - hästsajt som också ger ut en tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".