Bra kost och motion ger glada hundar. Foto: Scanpix

Hur håller man sitt husdjur i trim?


Elvakaffe, lite mellanmål vid tretiden, middag och kvällsmacka. Och frukost och lunch innan dess. Vi människor kan må bra av att äta ofta, men lille Fido och Missan behöver inte så många mål om dagen.

Fetma hos djur är precis lika farlig och ohälsosam som för oss människor. Det kan tyckas vara gulligt med en rund liten bulldogg, men feta djur lider större risk för sjukdomar än normalviktiga. Diabetes, överbelastade leder och hjärta och sämre leverfunktion är några vanliga konsekvenser.

- Det är vi som öppnar kylskåpsdörren, inte hunden eller katten, säger Förmiddags veterinär Fredrike Ritter. Djuren är inte skapta för att ligga på soffan och äta matrester!

Om du är osäker, ta med ditt djur till veterinären och gör en allmän koll av vikt och värden. Våga ta diskussionen, så att Fido och Missan får långa och värdiga liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".