ATT TA HAND OM EN VALP

Fem tips från Annika Hernqvist och Elin Lilja för den första tiden hemma med valpen:

1. Ta det lugnt, gosa och mys! Valptiden är så kort, om ett par månadet har du en gänglig tonårshund så passa på och gotta dej med det lilla knytet! Ta undan saker du är rädd om i stället för att neja och fya på valpen i tid och otid. Det kan göra att valpen tappar förtroendet för dej. Lek och ha kul ihop!

2. Stressa inte med rumsrenheten. Rulla i stället ihop mattorna och lägg undan dem ett tag. Din valp blir rumsren när den är mogen för det om du går ut med den regelbundet, d.v.s efter att den ätit, sovit eller lekt en stund. En del tycks vara rumsrena redan från början medan andra kan ta bortåt ett halvår på sej. Bli inte arg på valpen när det händer olyckor inne.

3. Ge valpen positiva erfarenheter. Låt din valp träffa trevliga människor och snälla hundar.

4. Lägg ingen prestige i ditt hundägande. Din valp är en levande liten individ och träningen går inte alltid som planerat.

5. Anmäl dej till en valpkurs. Vänta inte för länge! Platserna brukar gå åt fort hos alla som anordnar valpkurser. Det är både kul och nyttigt att gå på valpkurs. Du får träningsråd så att du gör rätt från början med din valp. Små ovanor hos valpen kan annars lätt bli till större bekymmer när din valp växer upp. Dessutom får valpen social träning och det är trevligt för dej att möte andra valpägare.

Intressanta sidor om hundar:
www.skk.se
www.immi.nu

www.canis.se
www.aktivhund.se  


Bra sajter för fakta om djur, skötseltips, djurskyddsregler mm:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".